HABER

Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi

Tiroid hormonları metabolizmaya etki eden hormonların başındadır.

Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi

Prof.Dr. Yeşim Erbil'in tiroid ve kilo ilişkisini içeren açıklamaları şöyle:

"Tiroid hormonları; bazal metabolizmayı, ısı dengesini, yağ ve şeker metabolizmasını, yağların yakılmasını ve gıda tüketilmesini etkiler. Tiroid fonksiyonlarında bozukluk olduğu zaman kilo değişiklikleri ve vücudun enerji tüketiminde değişiklikler meydana gelir.

İstirahat sırasındaki enerji tüketimi (enerji harcaması), total enerji tüketiminin %60’ıdır. Tiroid hormonlarının fazla salgılanmasında yani hipertiroidi durumunda, istirahat sırasındaki enerji tüketimi artar. Tiroid hormonlarının az salgılanmasında yani hipotiroidi durumunda ise istirahat sırasındaki enerji tüketimi azalır.

Hipotiroidide yani tiroid bezinin az çalışmasında enerji tüketiminde oluşan %7-8 lik değişiklik, yağ depolarında artmaya neden olur. TSH düzeyi normal sınırlarda olmasına karşın kilo alımı meydana gelebilir.

TSH düzeyinin normal sınırları 0.5-4 mIU/l dir. TSH düzeyi üst sınıra yakın olan kişilerde kilo alımı olabileceği gösterilmiştir. Ancak bunun aksini savunan yazılar da vardır. Belirgin hipotiroidi olan hastalarda kilo artışı, kolesterol yüksekliği bilinen sonuçlar olmasına karşın, klinik belirti vermeyen ve TSH düzeyi normal sınırlarda olan kişilerde kilo artışının nedeni halen araştırılmaktadır.

TSH düzeyi üst sınıra yakın olan kişilerde kilo alımı iki teori ile açıklanmaktadır. TSH’ın yağ yapımını uyarması ve leptin hormonuna etkisidir. Bu tarz şikâyetleri olan kişilere tiroid hormon tedavisinin başlanması şu an kılavuzlarda yer almamaktadır. Ancak hastaların bireysel değerlendirilmeleri sonucunda, düşük dozda tiroid hormonu başlanması düşünülebilir".

En Çok Aranan Haberler