HABER

Tiryakiliğe AB standardı

IANKARA (İHA) - AB düzenlemeleri çerçevesinde Türkiye Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırıldı. Yasa doğrultusunda Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, sigara paketleri üzerinde şekil ve resimlerle sigaranın sağlığa zararları anlatılabilecek, bu ayıralar paketin yarısından fazlasını bile kaplayabilecek.

Yasayla her türlü tütün ürününün tüketiminde belirli sınırlamalar getirilirken, bireylerin tütün dumanına maruz kalmalarının önlenmesi için hükümetlerin etkin, yasal, icrai, idari önlemleri planlaması öngörülüyor.Tütün talebinin azaltılması için fiyat ve vergi önlemleri alınmasını da içeren tasarıda, uluslararası seyahat eden yolculara tütün ürünlerini vergisiz ve gümrüksüz satışının da gerekirse yasaklanması veya sınırlandırılması planlanıyor.

Sözleşmeye göre, tütün ürünlerinin ambalajlarında, sağlığa etkisiyle ilgili aldatıcı, yanıltıcı izlenim oluşturacak ve diğer tütün ürünlerinden daha az zararlı olduğu izlenimi uyandıracak "Düşük Katranlı", "Light", "Ultra Light" gibi tanımlar konulamayacak. Tütünün zararlarıyla ilgili uyarılar sigara paketinde resimler veya şekillerle gösterilebilecek. Bu uyarılar, ambalaj üzerinde görünen alanın yüzde 30'undan az olamayacak, hatta paketin yarısını bile aşabilecek.

Yasayla kaçak ve sahte sigara üretimine karşı daha etkili yaptırımların uygulanması öngörülüyor. Sözleşme sayesinde 18 yaşından küçüklere tütün ürünlerinin satılmasını önleyecek daha etkili önlemler alınması gerekecek. Tütün ürünleri market rafları gibi doğrudan ulaşılabilir yerlerde satılmasının yanı sıra şeker, çerez, oyuncak gibi nesnelerin tütün ürünleri şeklinde üretim ve satışının yasaklanması, otomatik sigara makinelerinin çocukların ulaşamayacağı yerlerde kullanılması zorunluluk haline gelecek.

Halen 34 ülkenin yürürlüğe koyduğu anlaşmanın, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 6 ülke tarafından daha kabul edilmesinin ardından, tütün ürünlerinin satışına sıkı denetim gelecek.

En Çok Aranan Haberler