Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2013 yılı ilk çeyrekte imalat sanayi üretim ve istihdam verilerine göre üretimin yüzde 2,6, istihdamın yüzde 3,9 arttığına işaret edilerek, işbaşı üretimde gerçekleşen 1,2'lik düşüşe dikkat çekti. Buna karşın reel iş gücü maliyetinin arttığını kaydeden TİSK, ücret ve istihdam artışlarının da risk altında olduğunu ileri sürdü.
TİSK bir açıklama yaparak, TÜİK’in yayınladığı 2013 yılının ilk çeyreğine ait imalat sanayii üretim ve istihdam verilerini değerlendirdi. Yapılan hesaplara göre Ocak, Şubat, Mart aylarını kapsayan ilk çeyrek dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üretimin yüzde 2,6, istihdamın yüzde 3,9 arttığı fakat verimliliğin yüzde 1,2 oranında azaldığına dikkat çekildi.
EN YÜKSEK ARTIŞ 6,1 İLE REEL İŞGÜCÜ MALİYETİNDE
Açıklamada, verimliliğin üst üste 5 çeyrek dönemdir küçüldüğü belirtilerek, söz konusu dönemde en yüksek artış ise yüzde 6,1 ile reel işgücü maliyetinde yaşandığı ifade edildi. Verimlilik azalırken reel işgücü maliyetinin artması, sanayinin rekabet gücü kaybedeceğine, dolayısıyla ücret ve istihdam artışlarının da risk altında olduğuna işaret olduğu öne sürüldü.
İŞLETMELER ÜZERİNDEKİ SGK PRİM YÜKÜ HAFİFLETİLSİN
2007 yılının ilk çeyrek döneminden, 2013’ün ilk çeyreğine uzanan 6 yılda da reel işgücü maliyeti, verimliliğe kıyasla daha yüksek bir artış kaydettiğinin altını çizen TİSK, açıklamasında şu rakamlara yer verdi:
“Reel işgücü maliyeti yüzde 11,1 yükselirken, verimlilik artışı yüzde 8’de kaldı. Üretim yüzde 18, istihdam yüzde 9,2 oranında yükseldi. İşgücü maliyeti ile verimliliğin birlikte değerlendirilmesini sağlayan ve bir birimlik üretimde işgücü maliyetinin rekabet gücüne etkisini yansıtan ‘birim işgücü maliyeti’ endeksi ise aynı dönemde 103,1’den 106,1’e yükseldi. Bu yükseliş, sanayi ürünlerimizin iç ve dış piyasalardaki başarısının işgücü maliyeti nedeniyle kısıtlandığını ortaya koyuyor.”
TİSK, rekabet gücünün ve istihdamın artırılması için, ücret-dışı işgücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilerek, OECD ortalamasına indirilmesi gerektiğine işaret edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz