HABER

TİSK'ten ''İşsizliğin Çözümü'' raporu

Ankara -(AA) TİSK İstihdam, İşgücü Maliyeti ve Kayıtdışı Sektör Komisyonu'nca hazırlanan "İşsizliğin Çözümü: Girişimci Odaklı Yaklaşım" adlı raporda, "Türkiye'nin OECD ve AB ülkeleri arasında yatırım ortamı çekicilik sıralamasında sonuncu sırada bulunduğu" ifade edildi. Bu sıralamada Yeni Zelanda'nın birinci, ABD ikinci
sırada yer aldığı belirtildi.

Raporda, yerli ve yabancı sermaye açısından Türkiye'deki yatırım ortamı, OECD, AB, Dünya Bankası, Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü'nün (IMD) araştırmaları baz alınarak, rakipleri ile kıyaslandı. "Girişimci Kimdir?" sorusuna yanıt aranan raporda, "Türkiye'nin, yatırım için belirleyici rol oynayan çalışma mevzuatından vergiye kadar 10 ayrı göstergede rakipleri arasında en kötü durumda olduğu" öne sürüldü.

Rapora göre, Türkiye'de yerli ve yabancı yatırımcıların üretici ve istihdam sağlayıcı faaliyetlerini engelleyen veriler OECD, Dünya Bankası ve AB ülkeleri ile kıyaslandığında ortaya çıkan göstergeler şunlar:

"-En Katı Çalışma Mevzuatı: OECD ülkelerinde iş güvencesi katılık derecesi en yüksek ülkeler Portekiz ve Türkiye, iş güvencesi en esnek ülkeler ABD ve İngiltere.

-En Ağır Kıdem Tazminatı: Türkiye 20 yıllık hizmet karşılığı 20.1 aylık ücret tutarı ile en yüksek kıdem tazminatı ödeyen ülke. 20 yıllık hizmet karşılığı AB ülkelerinde ortalama 6 aylık ücret veriliyor.

-En Büyük Kayıtdışı Sektöre Doğru: Ülkemiz, Arjantin, Çin, Polonyave Rusya'nın ardından 2.83 baz puanla kayıtdışı sektörün ekonomik büyümeyi en çok engellediği ülkeler arasında.

-En Yüksek Vergi Artışı: Türkiye, 1985 - 2003 yılları arasında vergi yükündeki 17.5 puanlık artışla OECD ülkelerinin şampiyonu durumunda.

-En Ağır İstihdam Vergileri: Türkiye OECD ülkeleri içinde, ücretten alınan vergiler, işçi ve işveren sosyal güvenlik primlerinin toplamının işgücü maliyetine oranı açısından yüzde 42.7 ile ilk sırada yer alıyor.

-En Zayıf Ücret-Verimlilik İlişkisi: Çalışılan süreye ilişkin ücretin toplam işgücü maliyetindeki payı dikkate alındığında, Türkiye yüzde 37.7'lik oran ile ilk sırada yer aldı.

-En Pahalı Enerji: Türkiye OECD ülkeleri içinde kilovat saati 0.171 dolar ile sanayi sektöründe elektriği en pahalı kullanan ve benzine en fazla para ödeyen ülke durumunda.

En Çok Aranan Haberler