YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TİSVA Ve Turkcell'den 'Ekonomiye Kadın Gücü' Projesi

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Turkcell ile 'Ekonomiye Kadın Gücü' adlı projeyi hayata geçiriyor. 4...

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Turkcell ile 'Ekonomiye Kadın Gücü' adlı projeyi hayata geçiriyor. 4 senede 100 bin dar gelirli kadını ekonomiye katmayı öngören proje dahilinde 'Sosyal Borçlanma' modeli devreye alınıyor. Bu model ile bayan girişimcilere 'cep'ten ya da 'web'den borç verilebileceği gibi bağış da yapılabiliyor.

Kadınların mikrokredi kullanımını artırmayı öngören proje, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda kadınların istihdam adına önemini vurgulayan Süreyya Ciliv, "Kadınlar ekonomiye daha önemli katkılarda bulunabilir. Bu önemli bir hedef olmalı. Bu hedefe varabilmede kuşku yok teknik bize yardım edecek." dedi. Kadınları ekonomiye katmada iletişimin önemli rol oynayacağını belirten Ciliv, şunları aktardı:

"TİSVA ile ortak projede önemli görevimiz olacak. Bir kere telefonu olmayan kadınları mobil iletişime kavuşturacağız. Artı kadınlara eğitimin okulda olmadğını kanıtlayacağız. Onlara iletişim ve satış eğitimleri vereceğiz. Bunun yanında Mobil İlan platformundan yararlanarak kadınlarımızın ürün ve servislerini satmalarına yardım edeceğiz. Mobil Finans ile de kadınlarımızın ticari uygulamalarını ellerinde bulunan telefonla yapmalarına imkan tanıyacağız. Bununla kadınlarımız ekonomiye daha fazla girecek. Son olarak Sosyal Borçlanma modelini devreye alacağız. Girişimci kadınlara borçlanma ile kaynak üreteceğiz."

TİSVA'nın mikrokredilerinden 55 bin kadının faydalandığına işaret eden Ciliv, "Turkcell ile TİSVA, bu rakamı 4 senede 100 bine çıkaracak. Hedefimiz kadınların çok daha fazla bir oranda ekonomiye katkı sunmalarıdır. Kuşku yok proje ile kadınlar ekonomide başarılı olacak, çocukları ve aileleri ile güçlenecek." ifadelerini kullandı.

TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ise Turkcell ile mikrokredi alanında örnek bir projeyi başlatmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mikrokrediye Prof. Dr. Muhammed Yunus'un ön ayak olduğunu anlatan Aziz Akgül, şöyle devam etti:

"Yunus, kendi cebinden 27 doları 42 bireye vererek büyük bir eyleme hayat verdi. Şu an dünyada 135 milyon aileleri ile 600 milyon birey mikro krediden yararlanıyor. Bu, kadınların kendilerine gelir getirici faaliyette bulunarak hayatlarını daha kalifiye kılmayı amaçlayan bir proje. Dinimiz sadaka vermeyi öneriyor. Engellilere birey olarak, toplum olarak ve devlet olarak yardımlarda bulunmalıyız. Ancak bunların dışında bulunan dar gelirlilerin daha iyi bir hayat yakalamalarına, onların ellerini taşın altına koymalarına imkan tanımalıyız. Bu minvalde umut ediyorum, gelecek senelerde 100 binlere, 200 binlere hatta milyonlarca kadına kredi vereceğiz."

Bundan 9 sene evvel Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 'Türkiye Grameen Mikrokredi Programı'nın başlatıldığını aktaran Akgül, gelinen aşamada 174 milyon lira kredi verildiğini bildirdi. Toplam 65 ilde 92 şubeden nakdi olmayanları teşvik ettiklerini vurgulayan Aziz Akgül, mikrokredilerin geri dönüş oranın yüzde 100 olduğunu da açıkladı. TİSVA olarak 2011'de 55 bin, 2012 Eylül ayı itibari ile de 60 bin 933 kadına kredi verdiklerini duyuran TİSVA Başkanı, yoksulluk sınırında bulunan 3,5 milyon aileyi hedeflediklerine temas etti. Turkcell'in eğitim ve ilan adına projeye katklarından söz eden Aziz Akgül, Sosyal Borçlanma ile de cepten ya da web ortamındn borç ve bağış alacaklarını, kadınlarla buluşturacaklarını ekledi.

Basın toplantısında daha sonra Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, mikrokrediden faydalanan ve başarı elde eden kadınlarla sohbet etti. Onların başarı öykülerini dinledi.

'EKONOMİYE KADIN GÜCÜ' PROJESİ

Ekonomiye Kadın Gücü adlı projenin temel ayakları Sosyal Borçlanma, Mobil İlan, Eğitim ve Mikrokredi Nakit Akışının Mobil Ortama Taşınması'ndan oluşuyor. Sosyal Borçlanma ile cepten (m.ekonomiyekadingucu.com) veya webden (www.ekonomiyekadingucu.com) dar gelirli kadınlara teşvik verecek. Dileyenler internetten belirlediği kadına borç verebileceği gibi dileyenler de projeye bağışta bulunabilecek. Kadınlara teşvik vermek için mobil ödemeden kredi kartına kadar muhtelif ödeme kanalları tercih edilebiliyor. Borç verecek olanlar, paralarını 1 sene sonra geri alabiliyor.

Mobil İlan da kadınlara ürünlerini daha çok firma ile iletişimde bulunmasına imkan tanıyacak; Türkiye'nin tamamına satış yapma olanağı verecek. Gönüllüler bağışlarının yanında bu platformdan kadın girişimcilerin ürünlerini satın alabilecek. 'Ekonomiye Kadın Gücü' kapsamında kadınlara mobil telefon edinmeleri için kolaylık sunulacak. Telefon kullanımı ile ilgili eğitimler verilecek. Ayrıca iletişim ve satışa dair detaylar anlatılacak. Mikrokredi Nakit Akışının Mobil Ortama Taşınması ile elden ele nakit akışının yerini mobil aygıtların alması amaçlanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler