Washington - Buzdağına çarptıktan sonra 25 Nisan 1912'de okyanusun sularına gömülen Titanik yolcu gemisinin batma nedeni uzmanların kafasını hala meşgul ediyor.
Uzmanlar, o dönemde "batması imkansız" olarak gösterilen dev geminin, buzdağına çarptıktan sadece birkaç saat sonra batma nedeninin, perçin çivilerinin sağlam olmamasına bağlı alabileceği görüşünü ortaya attı.
Amerikalı bilim adamı Timothy Foecke, 19 Eylülde Discovery Channel'da yayımlanan bir belgeselde görüşlerini anlattı.Foecke, perçin çivileriyle ilgili bir deneyden söz ederek, bu çivilerin orijinalleri ile buzdağına çarpmadan sonraki halinin kıyaslandığı bu deneyin, çivilerin yeterince sağlam olmadığını düşündürdüğünü ifade etti.
Foecke ile birlikte çalışan Jennifer Hooper McCarty de, geminin enkazından alınan perçin çivilerinin zayıflığından yola çıktıklarını söyledi.
Geminin inşaatında yetersizliklere ilişkin teoriler daha önce de dile getirilirken, Foecke, "Perçin çivilerinin büyük bölümü dökme demirdendi, saf demir ve bugünkü cam telinin atası olan bir başka maddenin dengeli olmayan bir karışımını içeriyordu. Bu çivilerin, o dönemde piyasanın en kaliteli çivileri olduğunu varsayarsak, o zaman kaç tona dayanıklı olduklarını ölçtük ve sadece 4 tona dayandıklarını gördük" dedi.
İngiliz demirci Chris Topp'tan yardım aldıklarını belirten Foecke, Olimpik ve Titanik adlı gemileri inşa eden Harland ve Wolff'un, "perçin çivilerinin yeterince sağlam olmadığını bilecek imkanlara sahip olmadıklarını" söyledi.
Foecke, buzdağına çarpan yolcu gemisinin biraz daha su yüzünde kalabilmesi halinde, kazada ölenlerin çoğunun kurtulabileceğini ifade etti ve "Yani sorun geminin batıp batmaması değil, ne kadar zamanda battığını bilmek" dedi.