HABER

Titanik'in sonar haritası çıkarıldı

Titanik'in sonar haritası çıkarıldı

Bilim insanları, 15 Nisan 1912’de batan ve 20’inci yüzyılın en büyük felaketi kabul edilen Titanik’in enkazına ait fotoğrafları bir araya getirmeyi başardı. Titanik’in batışına ait en detaylı fotoğraflar, dev yolcu gemisinin batışının yıldönümünde yayımlanacak.


İngiliz araştırmacılar, sonar görüntüleme yazılımları kullanarak, Titanik’in batığına ait sualtı robotlarıyla çekilmiş 130 bin fotoğrafı analiz etti. Fotoğraflar bir araya getirilerek, Titanik’in batma anı ve batmasının ardından oluşan görüntüler ortaya çıkarıldı.


İngiltere’nin Southampton limanından ABD’nin New York kentine gitmek için yola çıkan Titanik, 15 Nisan 1912 tarihinde Atlantik Okyanusu’nda bir buzdağına çarparak batmış ve 1,500’den fazla insana mezar olmuştu. Titanik’in enkazının bulunduğu okyanus yüzeyine ait haritanın tam olarak çıkarılmamış olması, batığa ait parça ve eşyaların nasıl bir dağılıma sahip olduğu hakkında kesin bir bilgiye ulaşılmasını engelliyordu.


Titanik tarhiçisi Parks Stephenson’un da yer aldığı araştırmacılar, 2010’da gerçekleştirilen keşifle, haritanın karanlıkta kalan son kısımlarını da ortaya çıkmasını sağladı. RMS Titanic şirketinin başını çektiği keşifte, ABD’nin Woods Hole Osinografik Enstititüsü ve Waitt Enstitüsü de yer aldı. Araştırma ekibine History Channel ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) destek verdi.


Araştırma ekibinin kullandığı iki sualtı robotu, Titanik batığında gece gündüz sonar taraması yaptı. RMS Titanic’den Paul-Henry Nargeolet’in başını çektiği araştırma ekibi saatte 5 km’lik alanı analiz etti. İki robot, her biri Titanik’in enkazının yayıldığı 3,5-5 kilometrelik alanda 130 bin fotoğraf çekti. Ortaya, Ay’ın yüzeyini andıran bir harita çıktı.


Bilim insanları, ortaya çıkarılan sonar harita sayesinde Titanik’in enkazı üzerinde sanki gökyüzünden çekilmiş bir fotoğrafı inceler gibi incelemelerde bulunabilecek. Haritada, geminin konumu, Titanik’in okyanus tabanında oluşturduğu izler ve enkazın dağılımına göre belirlendi. 1987’den beri titanik keşiflerine katılan Nargeolet, “Sonar haritasına baktığınızda, o an ne yaşandığını aynen görüyorsunuz” dedi.


Titanik’in enkazına ait harita çıkarma çalışması, batığın keşfedildiği 1985 yılında başladı. Titanik araştırmacılarından Charlie Pellegrino, “Çok etkileyici bir harita... Teknolojide oldukça büyük atılımlar yaptığımız ortada” dedi.


ABD’nin Portland kentindeki Wolf Belgesel Grubu, History Channel’da yayınlanacak belgeselin çalışmalarını yürütüyor. Belgesel üzerinde çalışan Rushmore DeNooyer (fotoğrafta ortada), sonar harita sayesinde araştırmacıların artık Titanik’in nasıl ve neden battığı konusunda daha net sonuçlara ulaşabileceklerini ifade etti.








En Çok Aranan Haberler