YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tiyatrolar Dikili'de Buluştu

Türkiye Tiyatrolar Birliği'nin Dikili Belediyesi ile birlikte düzenledikleri 6.Türkiye Tiyatro Buluşması başladı. Tiyatro üreticilerinin, deneyimlerini...

Tiyatrolar Dikili'de Buluştu

Türkiye Tiyatrolar Birliği'nin Dikili Belediyesi ile birlikte düzenledikleri 6.Türkiye Tiyatro Buluşması başladı. Tiyatro üreticilerinin, deneyimlerini paylaştığı, tiyatro sanatıyla ilgili önemli söyleşilerin gerçekleştirildiği, usta isimlerden atölyelerle gelişim sağlandığı, oyunlarla kente estetik algının sunulduğu buluşma görkemli kalabalıklara sahne oluyor. Buluşmanın ilk günü; M.Nurkut İlhan ile 'çocuklara drama atölyesi', Faysal Tekoğlu ile 'Tango dans atölyesi', Turgay Tanülkü ile 'Kamera önü oyunculuğu atölyesi', Yiğit Arı ile Doğaçlama atölyesi, Tülin Sağlam ile oyunculuk atölyesi ile başladı.

DİKİLİ BARIŞ VE SANAT İLE ANILIYOR

Ulu çay bahçesinde ise 'Medya-Tiyatro İlişkisi' konulu söyleşi yapıldı. Söyleşiye konuşmacı olarak Haluk Işık, Nejat Birecik, Ömer Şahinbaş, Turgay Tanülkü, Yiğit Arı, Ayhan Taş katıldılar. Konuşma öncesi bir konuşma yapan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven; Dikili'nin adını barış ve sanat ile bütünleştiğini ifade ederek; "Çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Ülkemizde tiyatroların kapatıldığı, sanatın yok edilmeye çalışıldığı, öğrencilerimizin içeriye atıldığı zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor dönemde sizlerle birlikte olmak, birlikte aydınlanmak, geleceğe birlikte yol almak çok güzel. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz" dedi.

SANATIN BAŞKENTİ DİKİLİ

Türkiye Tiyatrolar Birliği dönem sözcüsü Orçun Masatçı ise; "6.Türkiye Tiyatro Buluşması, Türkiye'nin en çok atölye kurulan, en çok söyleşinin yapıldığı festivaldir. Dünya üzerinde örnek olarak verebileceğimiz 'Edinburg' Tiyatro Festivali, Almanya'da Hamburg Tiyatro Festivali ve Avusturya'da Viyana Festivali vardır. Bu yüzden buradan söylüyorum ki Türkiye'de sanatın başkenti varsa burası Dikili'dir. Türkiye Tiyatro Birliği olarak buradan ilan ediyorum. Sanatın başkenti Dikili'dir" dedi. Masatçı; "Dikili amatörlere, profesyonellere, devlet ve halk sanatçılarına sahip çıkarak bunu göstermiştir. Sanatın bir çok alanında varlığını hissettirmiş bir kent olarak bugün itibarıyla bunu buradan açık yüreklilikle söyleyebilirim. Bu sebeple Dikili Belediyesi'ne çalışanlarımıza ve hepimizin bu konuda yolunu açan belediye başkanımız Osman Özgüven'e teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından 'Medya-Tiyatro İlişkisi' konulu söyleşi daha sonra'da Erhan Gökgücü, Nurhan Tekerek ve Şenol Tiryaki'nin konuşmacı olarak katıldığı 'Gelenekten geleceğe oyunculuk' adlı söyleşi yapıldı.

ŞENSOY; "KAVUĞU VERMEK ZORUNDA DEĞİLİM"

Son yapılan söyleşide ise Ferhan Şensoy izleyicilerle buluşturuldu. Şensoy; soru cevap şeklinde geçen söyleşide, kavuğu kime devredeceğinin sorulması üzerine; "Bayraktar adayı yok bugün Türkiye'de ben buna çok üzülüyorum. Kavuğu elbette birine vermek istiyorum. Ancak ufukta böyle biri görünmüyor. Ben de bunun sorumluluğunun telaşındayım. Bunu vermem lazım. Ama vermem lazım diye veremezsin. Çünkü kavuk devredilirken Hasan Efendi'nin İsmail amcaya söylediği, İsmail amca'nın Münir abiye söylediği, Münir abinin bana söylediği, kurallar var. Kavuğu ille birine vermek zorunda değilsin. Verecek kimse bulamazsan müzeye verirsin. Münir abinin de bana söylediği budur" dedi. Şenlikte akşam tiyatro severler üç oyunla buluştu. Kültürevinde İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun Orçun Masatçı ile oynadığı 'Umut' adlı oyun izleyicisi tarafından ayakta alkışlandı. Oyunu ünlü yönetmen Çağan Irmak'ta izledi. Meydanda ise Bartın Bölge Tiyatro'su Sabahattin Ali'nin 'Çığlık' adlı oyununu oynadı. Oyunu yaklaşık 3000 kişi izledi. Ulu aile çay bahçesinde ise Nurhan Tekerek 'Zilli Şıh' adlı oyununu oynadı. Buluşmanın ödül töreninde ise duygusal anlar yaşandı. Yönettiği sinema filmleriyle, halkına dokunan,onların yaşadıklarını perdeye taşıyan bir sanat emekçisi olduğu için Onur Ödülü, Çağan Irmak'a verildi. Çağan Irmak ödülünü Dikili Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çelik'ten alırken; Dikili seyircisine "Hepinizi çok seviyorum" dedi. Anadolu kentlerinde 30 yılı aşkındır sürdürdüğü mücadele ve tiyatrolar birliğine kuruluşundan bu yana verdiği emek için Emek Ödülü, Devlet Sanatçısı Turgay Tanülkü tarafından Zafer Gecegörür'e, sosyal mesaj taşıyan pankartları ve toplumsal barış çalışmaları için Barış Ödülü, Beşiktaş Çarşı taraftar topluluğu ve halkın takımı dergisi adına sanatçı Ayhan Taş tarafından Yunus Kara'ya, Çocuk tiyatrosu alanında yaptıkları çalışmalarla Çayan Birben Umut Ödülü - Babası Ahmet Birben tarafından Tülin Sağlam ASSİTEJ'e, basılan kitaplarla tiyatro oyunları ve akademik çalışmalarla hem meslek içi hem de okuyucuda demokrasi geleneğini oluşturmaya çalıştıkları için Metin Lokumcu Demokrasi ödülü, Rejisör Erhan Gökgücü tarafından Mitos Boyut Yayınevi sahibi Yılmaz Öğüt'e verildi. Gecenin sonunda ise ünlü yönetmen Çağan Irmak Ulu çay bahçesinde sevenleriyle kısa bir söyleşi yaptı. Irmak söyleşide Türk sinemasının sorunlarından bahsetti. Yönetmen adaylarının sorularını cevapladı. Buluşma 16 Temmuz Pazartesi günü 12. Direklerarası seyircilerinden En İyi Oyun Müziği ödülü alan Düşbaz ve Bandista’nın konseriyle son bulacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler