Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) bu yıl ilk kez çiftçilere sulama desteği verecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, ekonomik ve makine desteği veren TKDK’nın bu yıl ilk kez sulama desteği vereceğini açıladı.
Temel, “Ankara’nın 1 milyon 233 bin hektar tarım arazisi var. Bunun sadece yüzde 8’i sulanabiliyor. Sulama projelerine öncelik veriyoruz. Baraj ve yer altı sulamaları artıyor. Bu sene TKDK 5 milyon TL destek verecek.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Polatlı İlçe Ziraat Odası Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği, TKDK hibe destekleri bilgilendirme toplantısında çiftçilere, ekonomik, makine desteği ve bu yıl ilk kez verilecek olan sulama desteğinden nasıl faydalanabilecekleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Güldeste Konakta, düzenlenen toplantıya, Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkan Vekili Ali Öztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, kendileri için önemli olanın üretilen ürünlerin, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması olduğunu söyledi.
Temel, Üretilen ürünlerin, Global Dünya’da kaliteli ve katma değer getirebilmesinin önemli olduğunu belirterek, Polatlı’nın bu konuda örnek oluşturduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’NİN SOĞAN İHTİYACININ YÜZDE 21’İNİ POLATLI KARŞILIYOR
Polatlı’da hububat ve soğanın olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, “Türkiye’deki soğan ihtiyacının yüzde 21’ini Polatlı karşılıyor. İstediğimiz, fiyattan, istediğimiz şekilde satamıyoruz. Bunun için birlik olmak önemli. Soğan üreticileri birliğini kurumalı. Sadece birlik olarak kalmamalı, üretilmesi, paketlenmesi ve pazarlanması da önemli.” dedi.
2006 yılında uygulamaya başlayan TKDK desteklerini ile Ankara’da 59 fabrika açıldığını anlatan İl Müdürü Muhsin Temel, desteklerle ile açılan fabrikaların 10 tanesinin Polatlı’da faaliyet gösterdiğini açıkladı.
Temel, geçen yıl 34 projenin kendilerine ulaştığını, çok yakında zamanda sonuçlarının açıklanacağını belirtti.
ÇKS ve diğer kayıtlar ile ilgili olarak çiftçilerin hesabına 132 Milyon TL karşılıksız para aktarıldığını aktaran Muhsin Temel, “Bu rakamın 27 Milyon TL’si Polatlı çiftçisine aktarıldı. 650 bin hektar tarım arazisi kayıtlı. Yarısı kayıtlı değil. Bu konuda çiftçilerimiz biraz daha duyarlı olup, kayıtlarını yaptırsınlar ve bu desteklerden faydalansınlar. Yaptığınız üretim daha sağlıklı, daha kaliteli, pazar alanı olan ürünler üretmenizi istiyoruz.” diye konuştu.
İPARD projesinin Ankara’da ilk defa uygulanacağını hatırlatan Muhsin Temel, 15 Mart tarihine kadar projelerin kabul edeceğini söyledi. Temel, TKDK’nın yüzde 60 ve 80’e oranında 5-10 bin Euro’dan 3 milyon Euro’ya kadar hibe desteği vereceğini belirtti. Temel ayrıca, başvuru süresinin kaçıranların mağdur edilmeyeceğini, amaçlarının çiftçinin desteklenmesi olduğunu sözlerine ekledi.
Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ise Polatlı’da yılda 15 bin ton soğan üretimi yapıldığını belirterek 150 kişi ile soğan üreticileri birliğini kurabileceklerini ve çiftçilerin bu konuda desteklerini beklediklerini söyledi.
Konuşmaların ardından TKDK uzmanı Funda Yazar, çiftçilere TKDK’nın vereceği desteklerin anlatan bir sunum yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz