ANKARA (İHA) - 'Türk Lirası'ndan Altı Sıfır Atılması ve Yeni Türk Lirası'nın 1 Ocak 2005'ten İtibaren Kullanılması'nı öngören Yasa Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.
Bugüne kadar birçok hükümetin gündeme getirdiği ancak bir türlü gerçekleştiremediği ve TL'den sıfır atılmasını öngören tasarı, AK Parti hükümeti tarafından tasarı olarak TBMM'ye bir süre önce gönderilmişti. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınan ve önümüzdeki günlerde Genel Kurul'a gönderilecek olan tasarıyla 2005 yılı başında, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez paradan sıfır atılması işlemi gerçekleşecek.
YENİ LİRA 2005'TE TEDAVÜLDE Devlet Bakanı Ali Babacan, tasarı ile ilgili komisyonda yaptığı konuşmada, paradan altı sıfır atılarak 1 milyon Türk Lirası'nın 1 Yeni Türk Lirası'na eşit olacağını, 1 Ocak 2005'ten itibaren yeni liranın tedavüle çıkacağını ve bir yıl boyunca eski ve yeni liranın birlikte dolaşımda olacağını, 2006 başından itibaren de eski liranın sadece bankalar tarafından değiştirileceğini söyledi. Babacan, 2006 ya da daha sonraki bir tarihten itibaren de Yeni Türk Lirası'ndan 'yeni' sözcüğünün düşürüleceğini ve tasarının bu konuda Bakanlar Kurulu'na yetki verdiğini hatırlatarak, TL'ye dönmüş olacağız" dedi. Hem yurtiçinde hem de uluslararası işlemlerde TL'nin bol sıfırlı olmasının birçok teknik soruna neden olduğunu kaydeden Babacan, "Ayrıca gümrük kapılarında vatandaşlarımız cüzdanlarındaki parayı göstermekten çekiniyor. 'Kim milyoner olmak ister?' adlı yabancı televizyon programlarında espri konusu oluyor. Trafik cezasını gören turist baygınlık geçiriyor" ifadelerine yer verdi. Babacan, enflasyon, ekonomik program ve yapısal reformlarda ulaşılan başarıyla TL'den sıfır atılmasının gündeme geldiğini de hatırlatarak, "Paradan sıfır atılmasıyla Türk Lirası geçmişte olduğu gibi onurlu, saygın, kalkınmış bir ülkenin sembolü olarak, cüzdanlarda ve uluslararası piyasalarda yerini alacaktır. Artık Türk vatandaşı, kendi parasını gururla taşıyabilecektir. Bu süreçte ülkemizin itibarına gölge düşüren paramızdan sıfır atılması kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi. Babacan, bu yıl enflasyonun yüzde 12 olarak hedeflendiğini, 2005 yılı ve sonrasında tek haneli enflasyonun öngörüldüğünü, nihai olarak da Maastricht kriterlerinin yakalanmasının hedeflendiğini belirterek, paradan sıfır atılmasının tek haneli enflasyon bekleyişlerindeki direnci de kıracağını söyledi.