ANKARA (ANKA) - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Atıksu Arıtma Tesisi'nde (ASKİ) 3 işçinin, temizlemek için girdikleri çamur istasyonunda metan gazından zehirlenerek hayatlarını kaybetmelerini, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin doğurduğu sonuçlar olarak değerlendirdi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal yaptığı açıklamada, altyapı hizmetlerinin, günümüzde çokuluslu şirketlerin özelleştirme-ticarileştirme baskısı altında bulunduğunu belirterek, "Çeşitli uluslararası kuruluşlar ve yerli-yabancı şirket ortakları, bir yandan bu hizmetlerin piyasalaştırılması için uğraşırken, bir yandan da belediyeleri, uygun teknoloji, yatırım ve işletme maliyetleri, insan kaynakları konusunda yanlış yönlendirmektedirler. Bu konuda yeterli bilgi ve birikime sahip olmayan Belediyeler ise, idari ve mali sorumluluklar ve yetkiler açısından bir dizi karmaşa ile yüz yüze kalmaktadır" dedi.
Özel şirketlerin kâr amacıyla yürüttükleri kamusal altyapı hizmetlerinin pek çok yerde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı için işçi güvenliğini tehdit edildiğini söyleyen Uysal, şu ifadelere yer verdi:
"Yönetim ihmalinden kaynaklanan ve yerel yönetimlerde yaygınlaştırılmaya çalışılan özelleştirme-taşeronlaştırma politikalarının bir sonucu olan olayın sorumluları hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin temel görevleri arasında yer alan atıksu arıtma hizmeti, doğrudan çevrenin ve insanın yaşam hakkı ve halk sağlığı ile ilgili toplumsal nitelikli hizmetlerdir. Bu nedenle, doğaya dost ve toplumun gereksinmelerine uygun bir planlanma ile kamu hizmeti esaslarına bağlı olarak yönetilmeleri gerekir"