HABER

TMO, Amerikan Cargill'i reddetti

ANKARA (İHA) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Amerikan merkezli uluslararası Cargill şirketini reddetti. Atıl durumdaki silolarını kiralamak için ihale açan TMO, Cargill'in kaprislerine dayanamayarak ihaleden çıkardı. İhale şartnamesini kendi isteğine göre değiştiren Cargill, TMO yetkililerini çileden çıkardı.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, atıl durumdaki 6 liman silosunu özel sektöre kiralamak için geçen ay ihale açtı. İhaleye girmek isteyen firmalara şartnamesini sunan TMO'nun silolalarına başta ABD'den Cargill ve Almanya'dan bazı uluslararası yabancı şirketler olmak üzere toplam 20 firma talip oldu. İzmit-Derince, Balıkesir-Bandırma, Antalya, Trabzon, İzmir ve Tekirdağ'daki siloları 5 yıllığına kiralamak için bir şartname hazırlayan TMO'nun ihalesi 20 Aralık tarihinde gerçekleştirdi. 20 firmanın ihale tekliflerini değerlendirmeye alan TMO yetkilileri, Amerikan Cargill şirketinin kaprislerine dayanamadı. Cargill'in İzmit-Derince silosu için TMO'nun hazırladığı şartnameyi tamamen değiştirerek, kendi istekleri doğrultusunda yeni bir teklif hazırlaması üzerine çileden çıkan TMO yöneticileri, firmanın ihaleye girmesine izin vermedi.

Cargill'in hazırladığı şartnamede, firma kira süresini kendisinin belirleyeceğini ve kira sözleşmesinin fesih hakkının da kendisinde olmasını istedi. Firma ayrıca, kira süresi içinde mülkiyetin bakım ve onarımını TMO'nun yapması gerektiğini belirterek, siloların sigortasının da kendi inisiyatiflerine bırakılmasını talep etti. Firmanın bu istekleri karşısında şaşkına uğrayan TMO yetkilileri, Derince silosu için diğer dört firmaya göre daha fazla teklif veren Cargill firmasını şartnameye uymadığı için reddetti.

TMO yetkilileri, özellikle Amerikan firmalarının Türkiye'yi 3. sınıf ülke gibi gördüklerini ve her istediklerini yaptırabileceklerini düşündüklerini söyledi. Türkiye'de yapılan ihalelerin Amerika'da yapılan ihalelerden hiçbir farkının olmadığını kaydeden yetkililer, bu tip firmaların, ihalelerde her şeyin kendi istekleri doğrultusunda yapılmasını istediklerini ifade etti.

TMO'nun 20 Aralık tarihinde 6 liman silosu için yaptığı ihalenin açık artırma kısmında İzmit-Derince için Verimli Gıda 873 milyar, Torunlar Gıda 872 milyar, Bunge A.Ş 866 milyar, Ekin-Ata A.Ş 867 milyar lira teklif verdi. Antalya'ya, Dr. TARSA A.Ş 245 milyar, Tarım-İş 100 milyar, Aktrans A.Ş ise 110 milyar lira teklif verirken, Trabzon silosu için Karadeniz Liman İşletmesi A.Ş 65 milyar liralık teklif verdi. Bandırma ve İzmir siloları için ihaleye teklif gelmezken, Tekirdağ silosu için un fabrikası projesi teklifi geldi. Tekirdağ silosu için proje veren Doruk Un San. A.Ş. bölgeden ihracat yapılabilecek bir un fabrikası için 360 milyar lira kira teklifi verdi.

Teklifleri değerlendirmeye alan TMO, yaklaşık 15 gün içinde firmaların yeterliliklerine göre ihale sonuçlarını açıklayacak. Öte yandan TMO, atıl durumdaki liman silolarının özel sektöre kiralanmasıyla 10 trilyon lira tasarruf yapmayı hedefliyor.

En Çok Aranan Haberler