HABER

TMO, biyolojik yakıtı DİİB kapsamına aldı

ANKARA (İHA) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye'de biyoetanol üretimi ve ihracatı yapanları da Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamına aldı. Böylelikle mısırdan biyoetonal (biyolojik yakıt) üretip, ihracatı yapan sanayiciye, DİİB kapsamında sattıkları ürün kadar dünya fiyatlarından mısır satacak.

Bakanlar Kurulu'nun "2004-2005 Dönemi Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, TMO'nun ürün fiyatlarını ve alım-satım esaslarını ana statüsü çerçevesinde belirleme yetkisi bulunuyor. Kararla, TMO'nun Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında kimlere ürün satışı yapabileceğine ilişkin esaslar yeniden belirlendi. Buna göre, TMO Dahilde İşleme İzin Belgesine sahip Türkiye'de, yerleşik kişi ve kuruluşlara, Dahilde İşleme Rejimi hükümlerine uygun olan ve belgelerinde yer alan un, makarna, bisküvi, gofret, kek, bulgur, irmik, şehriye, buğday nişastası, aşurelik buğday, biyoetanol ve üretiminde buğday ihtiva eden diğer ürünlerle sanayi yemi şeklinde yapmış oldukları veya yapacaklarını taahhüt ettikleri ihracatlarının karşılığında hububat satışı yapabilecek. Söz konusu düzenlemeyle, mısırdan biyoetanol üretiminde yapan ve DİİB kapsamındaki kişi ve kuruluşlara hububat satışının önü açılmış oldu.

TMO Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Köroğlu İHA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de mısırdan biyoetanol üretimi yapan işletmelerin sayısının arttığını ve bu işletmelerin ihracat yaptıklarını belirterek, ihracatçıların taleplerini karşılayabilmek ve mevzuatta bütünlük sağlamak açısından biyoetanolün de kapsama alındığını söyledi. Karara göre, hububat satışına ilişkin olarak Tarım Bakanı, TMO'yu peşin veya vadeli olarak görevlendirebilecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) veya bağlı kuruluşlarının, yapılmış veya yapılacak olan ihracatların bu madde hükümlerine uygunluğunu bildirmesi üzerine TMO, piyasa regülasyonu açısından stok durumunu dikkate alarak söz konusu satış işlemini gerçekleştirecek. İhracat öncesi verilen mal sözleşmesinin tasfiyesi, DTM'nin veya bağlı kuruluşlarının ihracatın usulüne uygun yapıldığını bildirmesinin ardından yapılacak.

Öte yandan, Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yer alan bir diğer kararıyla yerli tarım ürünlerinden elde edilmiş "yakıt biyoetanolü" karıştırılmış olan mallarda, malın miktarının karışım miktarına oranı kadar eksik ÖTV uygulanacak. Bu orana göre belirlenen vergi tutarı, yakıt biyoetanolü içermeyen mallar için belirlenmiş olan vergi tutarlarının yüzde 98'inden az olamayacak.

En Çok Aranan Haberler