HABER

TMO, mısır alımına başladı

ADANA (İHA) - Çukurova'da mısır üreticisinin alım fiyatında yaşadığı üzüntü kısa sürdü. Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr.Vahit Kirişci'nin, Bakanlık ve Genel Müdürlük bazındaki çabaları sonucu alım fiyatının açıklanmasından hemen sonra Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 1 Eylül itibariyle mısır avans alımlarına başladı. Üreticinin TMO'ya yarısı peşin, yarısı bir ay sonra ödenmek üzere kilosu 332 bin liradan ürün teslim etmeye başlaması üzerine serbest piyasada da 280 bin liraya kadar düşen mısır fiyatları da 300 bin liranın üzerine yükselmeye başladı.

Komisyon Başkan Vekili ve Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, TMO Adana Şube Müdürü Mehmet Kaya ile birlikte bugün siloların bulunduğu bölgeye giderek alım çalışmalarını yerinde inceleyerek üreticilerle görüştü. Yüzleri gülen üreticiler, TMO'nun açılmasına katkılarından dolayı Prof. Dr. Vahit Kirişçi'ye teşekkür ederken "Allah sizden razı olsun. TMO açılmasıydı bugün mısırımızı 250 bin liraya satmak zorunda kalacaktık" dedi.

Prof. Dr. Kirişçi de, mısırın bu ülkenin başına bela değil nimet olduğunu, bölgede 3 büyük mısır işleme fabrikası bulunduğunu kaydederek, hükümetin üretimi destek anlamında mısır üreticisine 2005 yılında ödenmek üzere 40 ile 50 bin lira arasında destekleme primi ödeyeceğini açıkladı.

Türkiye'nin 1 milyon 850 bin ton mısır açığının bulunduğunu, geçen yıl bu miktar ithal edilirken, bu sezon hasat sezonu da göz önüne alınarak sadece 800 bin ton ithal edildiğine dikkat çeken Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Vahit Kirişçi, "Ülkemizde geçen yıl 2.4 milyon ton mısır üretildi. Bunun 1.2 milyon tonu da Çukurova'da yetiştiriliyor. Kilo başı verilecek 40-50 bin liralık desteklemeyle bu üretimin 3 milyon tona çıkmasını bekliyoruz. 850 bin tonluk ithalatla bu rakam 3 milyon 850 bin ton olacak. Ama hala 350 bin tonluk açık var. Hükümet bu nedenle mısır üretimini desteklemeyi sürdürecek. Çiftçimiz yıllardır siyasetçinin peşinde koşturulmuş. Çiftçi üretimine bakmalı" diye konuştu.

Tarım kesiminin kalkınması için üretici birliklerinin kurulması ve Tarım Sigortası'nın bir an evvel hayata geçirilmesi konusunda yoğun çalışmaları olduğuna da ifade eden AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Kirişçi, "Doğal afetlerden gelecek zararın tek kurtuluş yolu Tarım Sigortası'dır. Bir diğeri de üretici birliklerinin kurulmasında yatıyor. Başbakanımız, Tarım Sigortası'nın üzerinde hassasiyetle duruyor. 2005'te Tarım Sigortası da mutlak faaliyete geçecek. Üretici Birlikleri ise her ilçede pamuk, buğday, mısır birliği gibi yalnız bir ürün dalında kurulacak. Birlikler, gübresini, tohumunu, zirai ilacını doğrudan ithal edebilecek. Ziraat mühendisi, veteriner istihdam ederek üretim ve hayvan yetiştiriciliğindeki sorunları anında çözebilecek" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler