Toprak Mahsulleri Ofisi, bir iktisadi devlet girişimidir ve tahıllarla ilgili stoklama ve fiyat politikalarını uygulayarak başlamış, buğday üreten çiftçilere destek olmak bu piyasayı düzene sokmak ve denetlemek amacı ile kurulmuştur. Ancak zamanla gelişmiş ve bugünkü son hâline ulaşmıştır.
TMO, çiftçileri devlet eliyle destekleme amacı ile kurulmuş olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 1938 yılında Atatürk’ün teşviki ile kurulmuş olan bu ofis, savaş yıllarında da birçok görev üstlenmiş son derece önemli bir oluşumdur. Bu oluşum genel müdürlük ve yönetim kurulundan oluşur.
Genel müdürlük merkezde, şube müdürlükleri ise taşra teşkilatındadır. Müdürlüklere bağlı olan ajans amirliklerinden oluşan bir organizasyon yapısı vardır. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin etkinliklerinden bazıları şunlardır:
TMO ödeme başvuruları İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığı ile yapılır. Kurumun belirttiği işlemler başlatılarak başvuru gerçekleştirilebilir. Başvuru yapıldıktan sonra ve yüzde hibe oranından kalan tutar bankaya yatırıldıktan sonra başvuru işlemleri başlar.
Başvurular her yıl belirlenen ve yayınlanan dönemlerde Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından belirlenen şekilde yapılmalıdır. Bu desteklerden ve ödemeden yararlanmak isteyen çiftçiler belirtilen tarihteki mesai sonuna kadar ilgili il ve ilçe müdürlüklerine başvuru dilekçesi vermelidir.
TMO ödeme sorgulaması yapabilmek için TMO’ya ait resmî internet sitesi ya da mobil uygulama kullanılabilir. Sorgulama işlemi T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası girilerek yapılabilir. TMO, haftanın 6 günü (Pazar günleri hariç) ödeme yapabilir.
TMO e-Ödeme sorgulaması e-Devlet üzerinden de görüntülenebilir bir işlemdir. Ödemeler anlaşmalı bankalara yapılır. Ürün bedeli olan ödemeler ürünün teslim tarihini izleyen 30 iş günü içinde gerçekleştirilir.