ANKARA (İHA) - Mısır alımlarına başlayan, ancak depo sıkıntısı çeken Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye'de ilk defa uygulanacak bir sistemi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Sanayicinin deposunu kiralayan TMO, sanayiciye makdu senedi karşılığında düşük faizli kredi imkanı sağlayacak.
Yoğun hububat alımları nedeniyle depo sıkıntısı çeken TMO, mısır alımları için alternatif bir yöntem buldu. 2005-2006 sezonu için 260 bin lira fiyat açıklayan TMO, alımlar için deposu yeterli olmayınca sanayicinin deposuna gözünü dikti. Sanayicilere makdu senedi karşılığında depolarını kiralama teklifi götüren TMO, bu sayede sanayiciye hem düşük faizli kredi imkanı sağlamayı hem de ulaşım masrafından kurtarmayı hedefliyor.
Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, mısır rekoltesinin 3.5-4 milyon ton civarında gerçekleşeceğini ifade ederek, bu sene mısırın kilogramına 260 bin lira fiyat açıkladıklarını ayrıca önümüzdeki günlerde prim miktarını açıklayacaklarını söyledi. Yoğun mısır üretiminden dolayı depo sıkıntısı çekeceklerini dile getiren Kemaloğlu, bu sorunu sanayicinin deposunu kiralayarak çözmeyi amaçladıklarını kaydetti. "Türkiye'de ilk defa mısırda uygulanan sistemle sanayici kendi deposunu TMO'ya kiralayacak" diyen Kemaloğlu, bunun karşılığında sanayicinin TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan düşük faizli kredi alacağını ve artı depo karşılığı yüzde 5 faiz indirimininden yararlanacaklarını ifade etti.
Kemaloğlu, "Makdu senedi sisteminde deposunu mısır alımında kullanan sanayiciye düşük faizli kredi verilecek. Mısır yoğun alımı için sanayicinin katlanacağı maliyetini TMO üstlenecek. Yani sanayicinin deposunu TMO olarak biz kiralayacağız" diye konuştu.
Bu sistemin gelecek yıl buğdayda da uygulanacağını kaydeden Kemaloğlu, Türkiye'de toplam 35 milyon tonluk hububat üretimi olmasına karşılık 10 milyon tonluk depo olduğuna dikkat çekti. Depo sıkıntısından dolayı sanayicilerin depolarını kendilerine kiralama gibi bir yöntem bulduklarına dikkat çeken Kemaloğlu, bu sistem sayesinde TMO depolarına 300-500 bin ton arasında mısırın geleceğini söyledi. "Biz en az alımla piyasayı regüle etmek istiyoruz" diyen Kemaloğlu, sanayicilerin finansman ihtiyacını krediyle sağlayarak piyasanın regüle edileceğini de sözlerine ekledi.