Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, güreş branşının olimpiyat programında tekrar yer alabilmesi için yapılacak çalışmalarda birinci derecede görevin güreş camiasında olduğunu söyledi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC), 2020 Olimpiyatları'nda yer alacak 25 branş içinde güreşe yer vermemesiyle ilgili olarak TMOK Başkanı Uğur Erdener, Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Uğur Erdener, olimpiyat oyunlarının değiştirilmeyecek 25 branşının belirlendiğini kaydederek, güreşin önünde iki şans olduğunu ifade etti.
Olimpiyat programında yer almak için aday olan branşlardan beyzbol-softbol, karate, roller sports, tırmanma, squash, su kayağı ve wushu ile birlikte, güreşin de mayıs ayında Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapılacak IOC toplantısında tekrar değerlendirilebileceğini anlatan Uğur Erdener, “Mayıs ayında yapılacak değerlendirmenin ardından son karar, 7-10 Eylül tarihlerinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılacak İstanbul’un adaylığının da görüşüleceği IOC Genel Kurulu’nda verilecek.” diye konuştu.
Erdener, güreşin Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “İstanbul 2020 olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmayı hedeflerken, dolaylı olarak sporda büyük bir aşama yapmayı ve rekor sayıda madalya kazanmayı da hedefliyor. Bu madalyaların önemli bir bölümünü getirmesini beklediğimiz spor dalı güreş bizim için çok önemli. Dolayısıyla güreşin olimpiyat oyunlarından çıkarılması en başta birkaç ülke gibi bize zarar verir. Bizim madalya sayımızı düşürür. Bu yönden ben de gönülden güreşin olimpiyat programı içindeki yerini korumasını isteyen bir spor adamıyım doğal olarak. Ama bu tek başına benim çabamla olacak bir şey değil; birinci derecede görev güreş camiasının.”
Güreş camiasının uluslararası plartformda çok iyi bilgilendirmeler yapması gerektiğinin altını çizen Erdener, "Bu kararın değiştirilebilmesi için çok iyi kampanyalar ve organize faaliyetler yürütülmeli. IOC üyelerine kendilerini çok iyi anlatmalılar.” şeklinde konuştu.
OLİMPİYAT PROGRAMINA KATILACAK BRANŞLARIN BELİRLENMESİ
Olimpiyat programı belirlenirken, oyunlara katılacak branşların belirlenmesindeki kriterler hakkında da bilgi veren Uğur Erdener, “Her 4 yıllık olimpik dönemin IOC, olimpiyat programında yer alan spor dallarını 39 başlıkla inceliyor.” diyerek, şöyle devam etti:
“Bunların bir bölüm bilgisini bizzat spor dallarının kendisi, IOC’nin gönderdiği sorular çerçevesinde hazırlıyor. Bir bölümüne de IOC, değişik kuruluşlara raporlatıyor. O spor dalına televizyon ilgisi, izleyicisinin ilgisi, yazılı medyada o spor dalının yer alması ve raporlanması, olimpiyat izleyicilerinin anket sonuçları gibi. O spor dalının sponsor programı, olimpiyat gelirleriyle sponsor gelirleri arasında uygun bir oran olup olmadığı, o spor dalının dünya üzerindeki yaygınlığı, toplam üye sayısı, kıtalar arasındaki dağılımı, bayan – erkek oranı, organizasyonlarının maliyeti, birçok dalda objektif değerlere dayalı raporlanıyor.
Sonra bu raporlar, yine olimpiyat program komisyonu tarafından inceleniyor. Sonucunda komisyon, oluşan kanaati IOC yönetimine iletiyor. Sonra bir karar alma yoluna gidiliyor. Bakıldığında son oylamada da 5 spor dalının olimpiyat programından çıkarılma tehlikesinin mevcut olduğunu ve 5 tur oylama sonucunda şanssızlığın güreş yönünde tecelli ettiğini görüyoruz.”
“AMERİKA’DA GÜREŞ FEDERASYONU, LOBİ ÇALIŞMALARI BAŞLATTI”
Önemli başlıklardan birinin de o spor dalının objektif değerlere dayalı bir hakemlik sisteminin olup olmaması şeklinde özetleyen Erdener, Amerika’da güreş federasyonunun başlattığı ciddi bir kampanya olduğunu söyledi.
Erdener, “Yerli ve yabancı medyada çıkan haberleri takip ediyorum. Amerika Güreş Federasyonu’nun başlattığı ciddi bir kampanya var. Federasyonun üst düzey yetkilileri, güreşte üst düzey ülkeleri ziyaret edip lobi oluşturma gayreti içerisindeler. Bu çerçevede biz de Türkiye Güreş Federasyonu’nun yanında onların faaliyetlerini destekleme yönünde yol gösterici mahiyette girişimlerde bulunacağız.” dedi.
“TMOK, HANGİ KONUDA NASIL BİR DESTEK GEREKİYORSA O DESTEĞİ VERECEKTİR”
Bu çalışmaların bugüne kadar yapılması gerektiğini de savunan Erdener, “Sorun burada. Güreşin içinde bulunduğu tehlikeye karşı ki yeni değil; IOC’nin çok üst düzey bir yetkilisinin açıklaması oldu yurt dışında. Bu sürpriz bir karar değil. Mesela ben de bir olimpik dalın dünya başkanıyım. Kendi sporumla ilgili değerleri biliyorum. O değerleri bildiğim için hiçbir endişe taşımıyorum. Güreşin raporundaki zayıf noktalar neresi bilemiyorum. Bunu o camia bilir. O noktalara yönelik önceden ciddi bir çaba gösterilmeliydi. Keşke bu olsaydı. Bunu biz dışarıdan bilemediğimiz için o çabalara destek olma gibi bir rolümüz olamazdı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), hangi konuda nasıl bir destek gerekiyorsa o desteği verecektir.” ifadelerini kullandı.
Erdener, güreşin Türk ulusu açısından önemli bir spor dalı olduğunu da vurgulayarak, “Ama şunu iyi bilmek lazım. Sonuçta bu kararı, IOC üyeleri oylayacak. Bu kararı devletleri yönetenler ya da siyasi otoriteler vermeyecek. Bu kampanyayı planlarken bunu göz önünde tutmak lazım. IOC üyelerinin de büyük bir çoğunluğu bireysel olarak oy kullanan ve karar veren kişiler. Bunu da önemle dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Dünya liderlerinin görüşlerinin de çok önem taşıyacağının altını çizen Erdener, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın başbakanımızın görüşü destekleri de önem taşır. Ama bu desteklerin bu görüşmelerin IOC üyeleriyle yapılması daha da önem taşır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz