YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tmo’nun 75. Kuruluş Yıldönümü

ANKARA (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Ortada her yıl çöpe...

Tmo’nun 75. Kuruluş Yıldönümü

ANKARA (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Ortada her yıl çöpe giden 1.5 milyar etmek var. Bunu tasarruf etsek yüzlerce hastane yaparız, okul inşa ederiz, öğrencilerimize veririz, yol yaparız. Baraj inşa ederiz, tesis yaparız” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen 2013 Sektör Değerlendirme Toplantısı’na katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ekmek İsrafı ve Önlenmesi konulu resim ve kompozisyon yarışmasında ikinci ve üçüncü olan 12 öğrenciye ödüllerini verdi.

Dünyada ve Türkiye’deki israfı rakamlar vererek açıklayan Bakan Eker, “Dünyada hububat üretimi fiyatların dalgalanmasına rağmen maalesef uluslararası ölçekte bir takım spekülatif hareketlerin veya dünya piyasalarındaki konumunu korumak isteyen bazı ülkelerin ve dünya hububat ticaretinin büyük bir kısmına hükmeden bazı çok uluslu büyük şirketlerin fiyatlarla yapay olarak oynaması, bir takım ihracatla ilgili engellemelerin oluşmasıyla ilgili geçtiğimiz yıllarda fiyatlar anormal yükselmişti. 2013 yılının üretim düzeyi ile ilgili şuan itibariyle tahminler ve gerçekleşmeler bu alanda olumlu bir etki yarattı, fiyatlar 313 dolar civarında seyrediyor. Üretilen buğday, mısır, pirinç, şeker, yağ, et, süt ve insanların yaşaması için gerekli gıda maddelerinin tamamının miktarı bütün insanları besleyecek yeterliliktedir. Sorun şu, yeryüzünde adalet, merhamet, sevgi eksikliği var. Bütün bunlar ve zaman zaman aşırı kar etme hırsı piyasaları kendi gıdasını üretemeyen veya dünya piyasalarındaki var olan gıda alabilecek dövize sahip olmayan, ekonomisi güçlü olmayan ülkelerin aleyhine dönüyor ve o ülkelerde yaşayan 900 milyona yakın insan bu durumdan etkileniyor, açlıkla, yoksullukla maalesef karşı karşıya kalıyor. 10 milyon insan da her yıl açlığa bağlı sebeplerle ölüyor. Buna yol açan sebeplerden en önemlisi yeryüzünde üretilen gıdanın 1 milyar 300 milyon tonunun israf edilmesidir. Bunun çok büyük bir kısmı gelişmiş, zengin ülkelerde meydana geliyor. Rakamlar ABD’de üretilen gıdanın yüzde 40’ının israf edildiğini gösteriyor. Yeryüzündeki israf edilen gıdanın 3te 1’i açlık çeken 900 milyon insanın karnının doymasına yeter. Bir yanda israf ve sayısı 1 milyar 400 milyonu bulan aşırı kilolu ve obez insan sayısı, öte taraftan yeryüzünde gıda olduğu halde açlıktan ölen 10 milyonlarca insan. Bu mekanizma adil bir mekanizma değil. Bu mekanizme adalet, sevgi üretmiyor. Bunun için insanlar ölüyor. Türkiye’de her yıl 2 milyar adet ekmek çöpe gidiyor. Kendimize de bakacağız. Ülkemize baktığımız zaman bizim ülkemizde her yıl artan bir israf söz konusu. Biz bu utanç ile toplumun dikkatini çekmek istedik. Ortada her yıl çöpe giden 1.5 milyar etmek var. Bunu tasarruf etsek yüzlerce hastane yaparız, okul inşa ederiz, öğrencilerimize veririz, yol yaparız, baraj inşa ederiz, tesis yaparız. 17 Ocak 2013 günü ekmek israfını önleme kampanyasını bu düşünce ile başlattık. Özellikle israf konusunda özellikle büyük bir kısmının fırınlarda olduğunu biliyoruz. Bizde Bakanlık olarak o fırınlardaki israfın asgariye indirilmesinde bize düşen kısmını yapacağız. Bu Türkiye’nin kaybıdır, insanlığın vicdanını kanatan bir meseledir. Bizim kültürümüzde ekmek nimettir, yeri çöplük değildir. Bize düşen ekmeği gördüğümüz yerde alıp, öpüp, yüksek bir yere bırakmaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin gıda bakımında güvenli bir ülke olduğunu ve bir sorun yaşanmadığını söyleyen Bakan Eker, “Bu sene bir önceki yıla göre daha fazla buğday üretiyoruz. Şuana kadar buğdayda hasadın yüzde 90’ını yaptık. Geçen sene 20 milyon ton civarındaydı, bu sene 22 milyon ton buğday üretiyoruz. TMO son 8 yıldır her yıl yeni bir yenilikle üreticinin karşısına çıkıyor. Bu sene randevulu sisteme geçtik, 10 gün içinde de ödemeler yapılıyor. 1 milyon 300 bin ton buğday alındı TMO işyerlerinde, bunun karşılığı olarak 900 bin tonunun parası da ödendi. Gerisi de günü içinde ödeniyor. Hiçbir problem yok. Geçen sene ve önceki sene protein cihazlarını devreye koymuştuk, üretici bu son uygulamalardan oldukça memnun. Bu sene arpa üretimimizde, mısır üretimimizde geçen seneden daha fazla. Türkiye buğday unu ve buğday ürünlerinin ihracatında çok önemli bir noktaya geldi. Türkiye yaklaşık 2012 yılında 3 milyon ton buğday ürünü ihraç etti, 2 milyar dolar değerinde. Dünyada en yüksek düzeyde ihracat, mesela Türkiye son 8 yılda ya birinci ya da ikincidir. Bazen bu içeride ürettiğimizin fazlası yetmiyor, biraz daha fazla ihracat yapalım diye dünya piyasalarından da alınıp dahilde işlenme rejimi kapsamında işlenip o da ihraç ediliyor. Zaman zaman gazetelerde çıkıyor, diyorlar ki, ‘Türkiye buğday bile ithalat ediyor.’ Bu ihtiyaçtan dolayı yapılan ihracat değil. Bizim ihtiyacımız 18 milyon ton, biz üretiyoruz 22 milyon ton. İhtiyacımızın üzerinde üretiyoruz. Fazlasını ihraç ediyoruz, üstüne biraz daha alıp ihraç ediyoruz” diye konuştu. Çiftçiye verilen destekleri açıklayan Bakan Eker, “Bu sene üretimin sürdürülmesi için çiftçiye verdiğimiz karşılıksız hibe destek 9 milyar Türk lirası. 30 Haziran itibarıyla yüzde 73’üne denk gelecek şekilde 7 milyara yakının ödedik” ifadelerini kulandı.

Tmo’nun 75. Kuruluş YıldönümüTmo’nun 75. Kuruluş YıldönümüTmo’nun 75. Kuruluş Yıldönümü

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler