Ankara - TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören tasarı, alt komisyona sevkedildi.
Tasarının 6. maddesinin teröristbaşı Abdullah Öcalan'a af getirdiği iddia edilmişti. Konuyu CHP Lideri Deniz Baykal gündeme getirmişti. Hükümet ise bunun tam tersi görüşü savunmuş, TBMM'de gerekli düzenlemelerin yapılabileceği mesajını vermişti.
TBMM Adalet Komisyonu'nda bugün, geçen hafta görüşmeleri ertelenen Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı ele alındı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de katıldığı toplantıda, tasarı üzerinde sabah saatlerinden bu yana yapılan görüşmelerde alt komisyon kararı alındı. Ancak CHP tasarının alt komisyon çalışmalarına katılmayacağını bildirdi. Bunun üzerine AK Partili 5 üyeden oluşan alt komisyon kuruldu. Tasarı alt komisyona havale edildi.
Tasarıya göre, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen çeşitli suçlar "terör suçu" olarak kabul edilerek, terör suçunun kapsamı genişletiliyor. Cebir, şiddet ve tehdit içermeseler bile terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen çeşitli suçlar da "terör suçu" sayılacak. Kasten adam öldürme ve yaralama suçları, cebir ve şiddet içeren eylemler, terör suçu kabul edilecek. Terör örgütü kuranlar, yönetenlerle bu örgüte üye olanlar, TCK'nın "silahlı örgüt" başlıklı 314. maddesine göre cezalandırılacak. Örgütün faaliyetini düzenleyenler de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılacak. Buna göre, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişiye, 10 yıldan 15 yıla kadar, örgüte üye olanlara 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Terör örgütünün kurucusu, yöneticisi veya üyeleri, TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanabilecek. Abdullah Öcalan"ın da yararlanmasına neden olacağı iddiasıyla tartışma konusu olan bu hüküm, söz konusu kişilerin, etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanmasını öngörüyor. Tasarıyla terörün finansmanı suçu tanımlanıyor. Buna göre, tümüyle veya kısmen terör suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek doğrudan veya dolaylı olarak fon sağlayan veya toplayanlar, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 150 günden bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
Kolluk kuvvetleri, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda "teslim ol" emrine itaat etmeyerek silah kullanmaya teşebbüs edenlere karşı, tehlikeyi etkisiz kılabilecek ölçü ve orantıda, duraksamadan silah kullanabilecek.