Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, meslek edinmek isteyenlere yaptıklarını ‘babalarının bile yapmayacağını’ söyledi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür Kongre Merkezi’nde düzenlenen Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu Lasman Programı’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi Projesi (UMEM) ile meslek sahibi olmayanlara kursa alarak meslek edindirdiklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye İş Kurumu ile Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği ile UMEM’i gerçekleştirdiklerini bu kurslarda, sanayi, hizmet ve tarım sektörü alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kurs düzenlediklerini kaydetti.
Kursiyerlere 3 aylık eğitim sırasında her gün 25 lira cep harçlığı verildiğini ve sigortalarının yapıldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bunu baba oğluna yapmaz. Hem okula gideceksin, hem 25 lira cep harçlığı alacaksın hem sigortalı olacaksın. Bu kadarla da kalmıyor. 3 aylık eğitim bittikten sonra diyoruz ki, sanayici dostlarımıza, ‘Hadi bakayım arkadaşlar bakın 3 ay eğittik, 3 ayda sen fabrikanda çalıştır ki beceri sahibi olsun.’ Bu kursiyerlerimizin işletmelere hiçbir yükü yok. Yine 3 ay süre boyunca 20 lira cep harçlığı veriliyor, sigortası yapılmaya devam ediyor. 3 ayın sonunda bir fiil pratiği gördükten sonra diyoruz ki işletme sahiplerine ‘Tamam mı? mezun olabilir mi?’ ‘Olur’ derse sertifikasını veriyoruz. Sonra işletmelere yine diyoruz ki, ‘Hani sen şikayetçisin ya istihdamın üzerindeki vergi yükünden’ , devletimizle birlikte sağlamış olduğumuz kolaylıkla, yüzde 18 senin üzerindeki vergi yükünü 4,5 yıla kadar karşılıyoruz. Bu arkadaşlarımızı istihdam ederseniz yüzde 18 vergi yükünüz azalıyor.”
“SAKARYA OTOMOTİV SANAYİ ÜSSÜ OLABİLİR”
Hisarcıklıoğlu, sektörlerin şehirlerle eşitlendiğini, Toyota Otomobil Fabrikası’nda olduğu gibi Sakarya’da sıfır hata ile otomotiv üretimi yapıldığının altını çizerek “Sakarya bu yönüyle otomotiv üssü olabilir. Türkiye’de otomotiv çok karlı, Bu krizde Fiat fabrikasını kurtaran Türkiye’deki fabrika olmuştur. Renault Türkiye’de yatarım yaptı. Çünkü Türkiye’de araç başına bin 400 euro daha ucuza üretiyorlar. Türkiye kendi markasıyla yerli otomobilini üretecek noktaya gelmiştir. Altyapısıyla, işçisiyle, teknoloji birikimiyle her yönüyle hazır hale gelmiştir. Bunu da en iyi hak eden ilimiz Sakarya’dır. Sakarya’nın bu yönde önü açık. Otomotiv sektöründe ileri gidebilmek için inovasyon yani yenilikçilik olmazsa olmaz. “ şeklinde konuştu.
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul ise Sakarya’nın otomotiv şehri olmak istediğini ve buna altyapısı ve uzmanlaşmış iş gücüyle hazır olduğunu kaydetti.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de Türkiye’nin ekonomi alanında gösterdiği performansın , gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri kıskançlık krizine soktuğunu söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz