ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TBMM Genel Kurulu'ndan geri çekilen SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması düzenlemesinin tekrar gündeme gelmesi gerektiğini belirterek, borçların yeniden yapılandırılmasında vergi barışı yasasında uygulanan sistemin kullanılmasını istedi.
TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanan, ancak daha sonra geri çekilen SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin yeniden ele alınarak en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiği bildirildi. Prim borçlarının yeniden yapılandırılmasının bir af değil ödeme kolaylığı ve taksitlendirme olduğuna işaret edilen açıklamada çeşitli ekonomik zorluklardan dolayı SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara böyle bir ödeme kolaylığı getirilmesine ihtiyaç bulunduğu kaydedildi. SSK ve Bağ-Kur'un birikmiş prim ve gecikme zammı alacağının 27.4 milyar YTL'ye ulaştığı, önlem alınmaması halinde bu rakamın daha da artacağı ifade edilen açıklamada 2005 yılı tahmini bütçe açığının 29 milyar YTL olduğu göz önüne alındığında SSK ve Bağ-Kur'un mevcut alacaklarının neredeyse bütçe açığı rakamına ulaştığına dikkat çekildi.
Geçmişte bu alacakların tahsili için yapılan düzenlemelerin amaçlanan sonucu vermediği kaydedilen açıklamada borç taksidini ödeyenlerin zamanla borçlarının azalacağını beklerken, aksine arttığını gördüklerinde ödemelerini aksattıkları, bazı borçluların ise somut bir kolaylık sağlanmadığı için hiçbir ödeme gerçekleştirmediği belirtildi. 2003 yılındaki düzenlemede 18 katrilyon liralık alacağın sadece 4 katrilyonluk bölümü için müracaat geldiği hatırlatılarak, borçların yeniden yapılandırılmasında devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama bileşik faizinin esas alınması ve faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle böyle bir sonucun ortaya çıktığı ifade edildi.
Açıklamada, TOBB'un düzenli ödeme yapan mükellefleri rencide etmemek için prim affı niteliğinde olmayan ancak aynı zamanda iyi niyetli mükellefleri ve Hazine'yi rahatlatacak olan bir düzenlemeden yana olduğu belirtilerek yapılması gerekenin, vergi barışı yasasıyla getirilenin benzeri bir düzenlemeyle borçların yeniden yapılandırılması olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu yapılırken birikmiş prim alacağı yani ana para borcu aynen kalmalı, birikmiş gecikme zammı Hazine'nin yıllık ortalama borçlanma faizini geçmeyecek şekilde ve TÜFE'ye endekslenerek yeniden hesaplandıktan sonra birikmiş prim aslıyla birlikte 18 aylık bir ödeme kolaylığı sağlanmalıdır. 27 katrilyon liraya ulaşmış bu büyük borç tutarının vergi barışı yasasındaki sistem çerçevesinde yeniden yapılandırılması suretiyle ödenebilir hale getirilerek tasfiye edilmesi artık büyük bir zorunluluk haline gelmiştir."