YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TOBB Eğitim Meclisi: Dershaneler Eğitimde Fırsat Eşitliğini Sağlıyor

TOBB Eğitim Sektör Meclisi Başkan Vekili ve Güven-Der Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Kılcı, dershanelerin eğitimde...

TOBB Eğitim Meclisi: Dershaneler Eğitimde Fırsat Eşitliğini Sağlıyor

TOBB Eğitim Sektör Meclisi Başkan Vekili ve Güven-Der Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Kılcı, dershanelerin eğitimde eşitsizliğe neden olmadığını aksine fırsat eşitliliğini sağladığını belirterek, " Dershanelerin kaldırılması halinde mevcut sistemde özel ders alan ve özel okula giden öğrencilerin avantajlı konuma geçecekler." dedi.

Eyüp Kılcı, Fırat Düşünce Platformu tarafından düzenlenen 'Eğitimde Model Arayışları' çalıştayında yaptığı ‘Sınav Sistemleri ve Dershaneler’ isimli sunumda dershanelerin kaldırılmasına ilişkin görüşlerini anlattı. Eğitimde yenilik çalışmalarının olmasının doğal olduğunu belirten Kılcı, reform yapılırken mevcut durumun yok sayılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Dünyanın hiçbir yerinde radikal değişimler yapılmadığının altını çizen Kılcı, “Reformlarda tedricilik esas olmalıdır. Ayrıca reformlar topluma dayatılan değil toplumun talepleri doğrultusunda ya da toplumun onayıyla yapılmalıdır. Ancak böyle kalıcı olabilir.” dedi.
Eğitim sektörünün Türkiye’de istihdamda verimliliği artırdığına dikkat çeken Kılcı, şöyle devam etti: “Dolayısıyla eğitimde üst düzey bir motivasyona ihtiyaç vardır. Dershane öğretmenlerinde motivasyon daha üst düzeyde. Dershanelerde öğrencinin ihtiyaçlarını önünüze alıp ona göre çözüm geliştiriyorsunuz. İhtiyaçlar öyle öne çıkıyor ki öğretmen, dershane yönetimi ve öğrenci ihtiyaçta kesişiyor. İhtiyaç öğrencinin ilgisini artırıyor. Öğrencinin ilgisinin artması öğretmende motivasyonu artırıyor. Dershanelerden Milli Eğitim'e geçen çok öğretmen var. Dershanelerde öğretmenlere yüksek bedeller ödenmiyor. “
Dershanelerin fırsat eşitsizliği değil eşitliği sunduğunu vurgulayan Kılcı, “Fırsat eşitliğini daha geniş bir tabana yayan bir özelliğe sahip olan dershanelerin eğitim sistemindeki varlığı sürdürülmelidir. Dershaneler iddia edildiği gibi fırsat eşitsizliğine yol açan değil, fırsat eşitliği sağlayan bir özelliğe sahiptir. Dershanelerin olmadığı bir sistemde özel okula gidenler ile özel ders alan öğrenciler çok avantajlı duruma geçeceklerdir. Oysa dershaneler çok daha makul ücretlerle bu avantajı tabana yaymaktadırlar. Dershaneler sadece bizde değil hemen hemen bütün dünyada eğitimi destekleyici bir unsur olarak vardır. Sınav oldukça, rekabet oldukça, arz ve talep arasında fark oldukça dershane benzeri kurumlar da olacaktır.” diye konuştu.

Konuşmasında Güney Kore örneğine dikkat çeken Kılcı, “Güney Kore’de eğitim düzeyi çok yüksektir. Bu yüzden ülkenin birçok alanda gelişmiş olduğunu görebiliriz. Ülkede özel eğitim kurumları çok yaygın. Her öğrenci haftada 5 gün okuldan sonra dershane türü özel eğitim kurumlarına gidiyor. Bu sistemin ülkenin gelişmesine önemli katkı sunduğu belirtiliyor” dedi.
Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin 600 dershane bulunduğunu dile getiren Kılcı, dershanelerin üç katı kadar pek çok farklı branşta hizmet üreten kurs bulunduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler