Sakarya'da, 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, 300 çok katlı binada bulunan bini aşkın orta hasarlı konut onarılamadı. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, tehlike arz eden orta hasarlı konutları vatandaşın ısrarla boşaltmamakta direttiklerine dikkat çekerek, "Bu konutlar ya boşalacak ya boşalacak. Çünkü hiç birşey can ve mal güvenliğinden daha önemli değil." dedi.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan Başkan Zeki Toçoğlu, Sakarya'da 17 Ağustos depreminden sonra halen ikamet edilen orta hasarlı binalar ile o günün şartlarında hasar görmemiş, ancak tehlike arz eden binaların rehabilitasyonu ile ilgili büyük sorun bulunduğunu söyledi.
Geçen Aralık ayında, Van depreminden sonra orta hasarlı olup da bugüne kadar yıkılmayan binaların tahliye edilerek yıkılması konusunda bir çalışmanın başladığını hatırlatan Toçoğlu, “Öncelikle, orta hasarlı binalarda oturan vatandaşlarımızın bu binalarda iskan etmesinin sakıncalı olduğunu düşünürek, kamu hizmeti almamaları konusunda çalışma yaptık. Bunların elektrik, su ve doğalgazını kestik. Daha sonra bu binaların boşaltılarak yıkılmasını kararlaştırdık. İlgili ilçe belediye başkanları, tahliye edilen bazı binaların yıkımını da gerçekleştirdi. Ama halen elektrikleri, suları, doğalgazları resmen kesilmiş olmasına rağmen bu binaları terk etmeyen vatandaşlarımız var." diye konuştu.
Birinci derecede deprem bölgesinde bulunan bir şehirde yaşadıklarını vurgulayan Toçoğlu, depremden sonra yapılan binalarda sıkıntı olmadığını, ancak depremden önce yapılan binaların rehabilitasyonu konusunda önemli sorunlar olduğunu kaydetti. Toçoğlu, şöyle konuştu: “Şehri, sağlam zeminlere taşıdık. Şehir merkezinde özellikle zemin sıvılaşmasına maruz bölgelerde kat sınırlaması getirdik. Yeni yapılanlar konusunda önemli bir sıkıntımız yok. Ancak hem orta hasarlı olup hem de içinde iskan edilmemesi gereken binalar, hem de deprem yaşamış ancak o günün şartlarında hasar görmemiş binaların rehabilitasyonu ile ilgili önemli sorunlarımız var.”
YENİ KONUTA İLGİ YOK
Toçoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak, özellikle orta hasarlı bina sahipleri için ve hasar görmemiş ancak çok katlı riskli binalar için TOKİ ile işbirliği yaparak Sakarya’da 466 adet konut yapılması için mutabakat sağladıklarını belirtti. Toçoğlu, ancak vatandaşların buna rağmen ilgi göstermediğinin altını çizdi.
Toçoğlu, “Vatandaşlarımız, bulundukları yeri terk edip yeni kent bölgesine gitmeyi pek istemeyebilirler. Ama ben hep söylüyorum, hiçbir uzaklık can güvenliğinden daha sakıncalı değildir. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Öncelikli sorunumuz bu orta hasarlı binaların bir an evvel tahliye edilip yıkılmasıdır. Şimdi yeni bir Afet Kanunu çıktı. Bu Afet Kanunu'nun yönetmeliği de yeni yayınlandı. Bu yönetmelikten gelen bir takım yaptırımlardan ve avantajlardan da istifade ederek yeni bir çalışma başlatıyoruz." diye konuştu.
Vatandaşların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini anlatan Toçoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Birinci derecede kendi can ve mal güvenliklerini tehdit eden binalar bütün zorlamamıza rağmen boşaltılmıyor. Şüphesiz ki bu binalar bir şekilde tahliye edilecek. Kolluk kuvveti de kullanılabilir. Ama kendi istekleriyle ama güç kullanarak tahliye edilecekler. Çünkü tehlike arz ediyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz