HABER

Tofaş'tan AR-GE hamlesi

BURSA (İHA) - Tofaş'ın, Fiat, Citroen ve Peugeot için 2008 yılında üretimine başlayacağı ve tamamına yakını ihraç edilecek mini kargo ticari aracın tasarımı, Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde görev yapan Türk Ar-Ge mühendisleri tarafından çiziliyor. Uludağ Üniversitesi'nin alt yapı imkanlarını kullanan ve yan sanayi ile işbirliği yapan Tofaş'ın Platform isimli Ar-Ge mühendislik şirketi 35 Türk mühendisle çalışmaya başladı. 30 Türk mühendis de İtalya'da tasarım için çalışmalarına devam ediyor

Platform Ar-ge Şirketi Direktörü Doç Dr Orhan Alankuş, mini kargo için 200 milyon Euro'luk bir arge harcaması yapacaklarını, Tofaş Fabrikası'nda 350 milyon Euro'luk da altyapı harcaması yapılacağını belirterek, "Amacımız Uludağ Üniversitesi'nin bilgi birikimini altyapı imkanlarını kullanmak. Teknopark avantajı ve yan sanayideki tasarım değişikliği imkanıyla burada 32 Türk Arge mühendisi çalışmaya başladı. Tofaş'ın Fiat, Peugeot ve Citroen için üreteceği aracın tasarımı burada Türk mühendisler tarafından hazırlanıyor"dedi.

30 Türk mühendisin de İtalya'da çalıştığını anlatan Alankuş, "Buradaki mühendislerimiz de zaman zaman oraya gidecek. 2008 yılında üretimine başlanması planlanan mini ticari kargonun tamamına yakın kısmı ihraç edilecek. 7 milyar Euro'luk bir ihracat hacmi söz konusu. Biz ilk başından itibaren Arge çalışmalarını yapıyorduk. Ancak Ar-Ge departmanımızı altyapı imkanları ve yakınlık sebebiyle Gebze'den Uludağ Üniversitesi'ne taşıdık" diye konuştu.
Yılda 350 bin adet üretilmesi planlanan mini kargo aracın ihracat garantisi bulunduğu, araçların üçte birini Fiat, üçte birini Peugeot ve üçte birini de Citroen firmasının alacağı öğrenildi.

Öte yandan Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan yönetim binası ve Tofaş'ın Ar-Ge departmanının bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesi 471 dönümlük alan üzerine kurulacak. 4961 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'na göre her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulan Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. yönetim kurulunda, UÜ'den 4, BTSO'dan 3 olmak üzere 7 kişi görev yapacak. Yönetici şirkete UÜ yüzde 51, BTSO yüzde 30, Büyükşehir Belediyesi yüzde 15, İl Özel İdaresi yüzde 2, Uludağ İhracatçı Birliği yüzde 2 payla ortak oldu. Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde otomotiv, tekstil, tıp, bilişim teknolojisi, yazılım, gıda, ziraat ve hayvancılık konularında Ar-Ge yapılıp teknoloji geliştirilecek.

Bölgede yer almak isteyen firmalar, yönetici şirkete başvurup burada ne amaçla çalışmak istediğini bildirecek. Yüksek Danışma Kuruluna bağlı bilim heyeti, başvurup şirketi inceleyip burada yer alıp almayacağına karar verecek. Yer alacak firma, kendi binasını yapıp, mevcut binalarda yer kiralayabilecek. Şirketler, Uludağ Üniversitesi'nin akademik kadrosundan faydalanabilecek. Yönetici şirket, her türlü altyapı imkanını Ar-Ge için şirketlere sunacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler