HABER

Tohumculuk Kanunu Tasarısı yasalaştı

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, AB 9. Uyum Paketi içinde yer alan Tohumculuk Kanunu Tasarısı, 2 bölüm halinde ele alındı ve yasalaştırıldı.

Yasayla birlikte getirilen bazı yenilikler ise, "Ürünlerin birbirinden ayrılması, tohumun güven altına alınması ve ürünle karışma olmaması; tescil edilmeyen çeşitlerin ticaretinin yasaklanması; sadece kayıt altına alınan tohumlukların ticaretine izin verilerek, haksız rekabetin önüne geçilmesi; tohumluk üretimi, satışı, dağıtımı ve diğer faaliyetleri yürüten gerçek ve tüzel kişilerin kayıt altına alınması; tohumculuk sektörünün yeniden yapılandırılması; Türkiye Tohumcular Birliği kurulması; kusurlu tohum üreten, satan, dağıtan ve ithal eden gerçek ve tüzel kişilere zararı tazmin etme yükümlülüğü getirilmesi; uzlaştırma müessesesi kurulması" olarak açıklandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Genel Kurul'da milletvekillerinin eleştiri ve sorularını cevaplarken, "Komisyonda hiç bir muhalefet şartı koymayan, oy birliğiyle kabul eden arkadaşımız, burda muhalefet ediyor, önerge veriyor. Önergeyle ilgili kimse konuşmuyor. Konuşan arkadaşlar envai çeşit konuları gündeme getirdi.

Tohumculuk Yasa Tasarısı gölgede kaldı" dedi. Bir milletvekilinin kalkıp Türkiye'nin tarımda net ithalatçı olduğunu söylediğini ama bunun doğru olmadığını belirten Bakan Eker, "2005 yılında 8.3 milyar dolar tarım ürünleri ihracatı. 6.4 milyar dolar ithalatımız. Net ihracatçı mıyız, net ithalatçı mıyız? 2002'de tarım ürünleri ithalatı ve ihracatı başa baştı. 50 milyon dolarlık fark vardı ithalatla ihracat arasında. 2003, 2004, 2005'te ihracat lehine gelişti. Biz, 'Türk tarımının bütün sorunlarını 3 yılda çözdük' demedik. Ama iyi duruma getirdik. Cumhuriyet tarihinde kaç yıl üst üste tarım sektörü büyüdü. AK Parti hükümeti dışında. 5.6 2005'te büyüme" ifadelerini kullandı.

TİGEM'den bir karış toprak satılmadığını bunların kiralandığını ifade eden Bakan Eker, bu alanda 60 trilyon liralık yatırım yapıldığını da ifade etti. 2005 yılında zirai kredilerde maksimum seviyede artış olduğunu kaydeden Bakan Eker, aynı yıl 2.2 katrilyon lira çiftçiye zirai kredi kullandırıldığını ifade etti.

İktidara geldiklerinde 30 bin köyden 7 bininde içme suyu bulunmadığını anlatan Eker, köylere su ve yol götürülmesi için yatırım bütçesinin yarıdan fazlasının ayrıldığını söyledi. 2007 yılı sonunda bütün köylerin içme suyu ve yol sorununun çözüleceğini bildiren Eker, kırsal kesimdeki vatandaşların eğitimine de önem verdiklerini kaydetti. Bu amaçla 100 binden fazla derslik yapıldığını bildiren Eker, kırsal kesimin kalkındırılması için yürütülen projelere 280 milyon YTL ayırdıklarını anlattı.

Bakan Eker, 2002 yılında tarıma verilen desteğin 2.1 milyar YTL olduğunu hatırlatarak, 2006 yılında bu rakamın 5 milyar YTL'ye çıktığını söyledi. Aynı süre içinde prim ödemelerinin de artarak 186 milyon YTL'den 924 milyon YTL'ye çıktığını bildiren Eker, serbest piyasada buğday fiyatlarının da oldukça iyi bir noktaya geldiğini belirtti.

Bakan Eker, fındık alımı konusunda bilgi verirken de "FİSKOBİRLİK, her yıl 50 bin ton fındık alıyordu. TMO, dün itibarıyla 49 bine ulaştı. 70 bin ton fındığın alımı için de randevu verildi. Fındık üreticilerine 101 milyon YTL ödendi. Ödeme yapılan kişi sayısı ise 20 bin 659" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK'in mali sorunlarına katkı sağlanması için TMO'nun 120 milyon YTL kredi bulduğunu ve 60 milyon YTL'nin bu birliğe aktarıldığını kaydeden Eker, birliğin fındık alması için de sezon başında 4.6 milyon YTL verildiğini söyledi. Eker, konuşmasını, "Bu köylü bizim, bu vatan bizim, bu Cumhuriyet bizim" sözleriyle tamamladı.

En Çok Aranan Haberler