HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TOKİ, gecekondulaşmayı önlüyor

ADANA (İHA) - Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, Türkiye'de yıllarca gecekondulaşmaya karşı yapılan mücadelenin yetersiz kalındığını ancak Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) bu soruna çözüm olacağını söyledi.

İsmail Babacan, yaptığı açıklamada, ruhsatsız konut sunumunun fazlalığı nedeniyle, bugün Türkiye'de, konut açığının değil, nitelikli konut sorununun yaşandığını, bu yöndeki açığın düşen konut kredisi faizleriyle giderilmeye başlandığını ancak birkaç aydır kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte özellikle nitelikli konut yapımının durduğunu ifade etti. Babacan, "Faizlerin düştüğü ilk dönemlerde özellikle dar gelirlilerin konuta talebi oldu. Metrajı küçük, niteliksiz, "bir evim olsun da nasıl olursa olsun" mantığıyla gelen taleplerin, yerini son dönemlerde sosyal donanımlı nitelikli konutlara bıraktı. TOKİ'nin son yıllarda konutta atağa kalkmasıyla birlikte kentsel dönüşüm yaşanmaya başlandı. Niteliksiz gecekondular yerine nitelikli konutlar yapılmaya başlandı" dedi.

Babacan, daha önce dar gelirlilere yönelik konut projeleri üreten meslektaşlarının son dönemlerde metrajı büyük, sosyal donatılı, nitelikli, site şeklinde konut projelerine yöneldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Düşen faizler dar gelirliden sonra zenginin de işine yaramaya başladı. Çünkü, insanoğlu her zaman daha iyiyi daha güzeli arayan bir yapıya sahip. Bu nedenle mevcut evini değiştirmek ya da ikinci konut sahibi olmak isteyenlerin talebi yoğunlaştı. Konut müsteşarlığının yaptığı en son araştırmalara göre de nitelikli konut ihtiyacının 2020'li yıllara kadar devam edeceği bildiriliyor. Biz de bu doğrultuda projelerimize yön veriyoruz. Ancak son birkaç aydır artan kredi faizleri nitelikli konut yapımını da vurdu. Şuanda konut yapımı durmuş vaziyette ancak bu durum geçicidir. Sonbaharla birlikte sektör tekrar canlanacaktır."

Babacan, inşaat sektörünün onlarca sektörü de beraberinde sürüklediğini, ekonomiye canlılık getirdiğini ancak, meslektaşlarının en büyük probleminin arsa teminindeki güçlükler olduğunu vurgulayarak, "Sektörün hareketlendiği ilk aylarda konut arzı talebi karşılamıyordu. Bu da fiyatları yükseltti. Ancak, sektör yatırıma dönünce dengeler oturdu, her keseye uygun konutlar oluştu. Ama bu kez de karşımıza arsa sorunu çıktı. Toplu Konut İdaresi'nin verilerine göre, sosyal konut inşaatlarının metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 11 ile yüzde 36,7 artış gösterdi. Adana gibi göç alan illerde bu fiyatlar daha da artıyor. Bu artışta en büyük etkeni ise arsa maliyetlerinin yüksekliği oluşturuyor. Arsaların değer kazanmasıyla elinde arsası olanlar hangi müteahhit daha fazla daire verirse onunla anlaşıyor. Daha önce yüzde 30'la verilen arsalar şimdi yüzde 45'e yükseldi. Arsanın bulunduğu yerin değerine göre yüzde 60 payla verilen arsalar var" diye konuştu.

İsmail Babacan, elinde arsası bulunanların anlaşacağı müteahhidi çok iyi seçmesi gerektiğine işaret ederek, "Federasyonumuza çok sayıda başvuru oldu. Arsa sahibi gelip, müteahhidin vaat ettiği sürede inşaatını bitirmediği ya da kalitesiz malzeme kullandığı yönünde şikayette bulunuyor. Bu durumda, biz Hukuk Mahkemelerine gitmelerini öneriyoruz. Bu nedenle müteahhidim diyen herkese arsa verilmemeli" diye konuştu.

Babacan, arsa spekülatörlerine fırsat vermemek için belediyelerin acilen ucuz arsa üretmesi gerektiğini, aksi takdirde arsa maliyetlerinin konut fiyatlarını daha fazla tırmandırması halinde taleplerin geri çekileceğini sözlerine ekledi.

Express


En Çok Aranan Haberler