HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TOKİ: ''Yüksek kar marjı sorun çıkarıyor''

Ankara -(AA) Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, "Düşük kar marjı ile çalışan, dürüst iş yapan müteahhitlerde sorun yok, işlerini zamanında bitiriyorlar. Kar marjı yüksek olunca sorun çıkıyor" dedi.

Bayraktar, başlattıkları büyük konut hamlesi nedeniyle inşaat piyasası altyapısından kaynaklanan bazı sorunlar çıktığını, ancak herşeye rağmen işinin başında yatıp kalkan müteahhitlerin işini bitirdiğini, kendilerinin de bunlara destek olmak için bazı çalışmalaryaptıklarını söyledi.

Bu müteahhitlerin yüzde 5-10 karla çalıştığını kaydeden Bayraktar, "Rutin işlerde, herkesin yapabileceği işlerde karın desantralizasyonu(merkezileştirilmemesi) sağlanırsa, işler düzelir. Adam çok üretecek, çok çalışacak, çalıştığından kazanacak, etinden, kemiğinden kazanacak.Kar santralizasyonunu kırmak lazım" dedi.

Sosyal devlet olmanın gereği bir konut hamlesi başlattıklarını, 200 bin konut rakamına ulaştıklarını anlatan Bayraktar, "Bunun 35 bininden kaynak temin edip, kalanının alt gelir grubuna, orta gelir gurubuna gecekondu dönüşümüne veriyoruz. Ama işte sektör patladı. Öncekule vinçlerin kirası bin dolardan 12 bin dolara çıktı. Çimentoda önceyokluk, sonra zam geldi. Demir yüzde 80'lere varan oranda zamlandı. Alçı, kablo, işçilik bütün maliyetler arttı. Bizi vurdular..." dedi.

Bu arada bazı müteahhitlerin bu işi ajite ettiğini ifade eden Bayraktar, "Müteahhitler ağlamasını, çalmadan oynamasını iyi biliyor. Şimdi çalgı bulunca zil takıp oynuyorlar. Kaide bulunca çok iyi ajite ediyor" diye konuştu.

Bayraktar, sektörün istediği, inşaat sözleşmelerinde genel fiyat artış endeksi yerine "inşaat fiyat endeksinin" uygulanması yönünde çalışma yaptıklarını da söyledi.

İnşaat sektörü, genel fiyat endeksindeki düşüşe karşın, inşaat girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle zarar ettiğini belirterek, sözleşmelerde inşaat fiyat endeksinin kullanılmasını istiyordu.Demir ithalatındaki gümrük vergisinin indirimi için de girişimde bulunduklarını hatırlatan Bayraktar, fiyatlar nedeniyle AB'den demir ithal etmenin mümkün olmadığını, demir-çelik sektörünün "ancak Rusya ve Ukrayna'dan kalitesiz demir ithal edilebilir" görüşünün de doğru
olmadığını ifade etti.

Gerekirse, TOKİ'nin şirketleri aracılığı ile toplu ithalat yapıp müteahhitlere dağıtım yapılabileceğini anlatan Bayraktar, çok iyi kontrol yaparak kalitesiz demir ithalatını önleyebileceklerini vurguladı.

Piyasadaki durgunluğa rağmen TOKİ'nin sosyal konutların büyük talep geldiğini, ancak orta ve yüksek gelir grubuna yönelik satışlarınpiyasadaki durgunluktan olumsuz etkilendiğini anlatan Erdoğan Bayraktar, özellikle hasılat paylaşımı projelerde satışların düştüğünüsöyledi.

Bayraktar ayrıca, ihalelerde gerçekleşen fiyatları da dikkate alarak yaklaşık 6 bin konutu kapsayan 16 ihaleyi iptal ederken, projelendirilmiş ama ihale tarihi alınmamış 130 bin konutu kapsayan ihalenin, "piyasalar düzelene kadar" askıya alındığını bildirdi.

Express


En Çok Aranan Haberler