Ankara (AA)- Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul-Kayabaşı'nda kurmayı planladığı toplam 60 bin konutluk projede, "çevreye daha duyarlı ve sürdürülebilir şehir" kurmak amacıyla değişikliğe gitti.ODTÜ ve Küçükçekmece belediyesi ile ortak çalışılan yeni projeye olanak sağlamak amacıyla, TOKİ, Kayabaşı'nda konut yapımı için düzenlediği 9 ihaleden 6'sını iptal etti.
Yeni projenin kentsel ve mimari tasarım çalışmaları gelecek yıl ilkbaharda tamamlanacak. Kişi başına ortalama 36 metre kare yeşil alan planlanan projede, bahçeler
yağmur suyuyla sunulacak, genel aydınlatmada güneş enerjisinden yararlanılacak İnşaat çalışmaları devam eden 3 ihale kapsamında yapılacak 2 bin 700 konutun bir bölümü, İstanbul'da deprem nedeniyle yıkılma tehdidi altında bulunan konutların sahibine satılacak. Konut bedeli düşük kalırsa, aradaki fark 13 yılda ödenecek. Eğer yıkılma riski olan bir apartmandaki daire sahiplerinin tamamı toplu halde Kaşabaşı'na geçerse bunlara yönelik özendirici satış uygulamaları yapılması da planlanıyor.
Kayabaşı'nda inşaatı devam eden konutların satışına da yakında başlanması öngörülüyor. Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü P. Özkan Aydemir, TOKİ'nin,
eski imar planına dayanarak hemen inşaat projelerine başlaması mümkün iken, bir yıllık süre kaybını göze alarak ve 20 bin konutu yapmaktan vazgeçerek, şehircilik ilkeleri ve kamu yararı lehine, çağdaş ve sürdürülebilir bir şehrin temellerini attığını söyledi.
Aydemir, Yeni planda, asgari standartların 1 milyon 844,4 bin metre kare üzerinde sosyal donatı alanı ayrıldığını, eski planda 9 milyon 234,4 bin metre kare olan toplam inşaat alanının 7 milyon 206,6 bin metre kareye düşürüldüğünü, TOKİ'nin "insan ve çevre odaklı bir şehir" yaratmak için 2 milyon 27,8 bin metre kare alanda inşaat yapmaktan vazgeçtiğini anlattı.Aydemir, "Bu çalışmada belirtildiği gibi, ahenkli bir şehir yaratmak için her 5 bin meskenlik nüfus için asgari 8-15 bin hektarlık yeşil alan
ayrılması gerekirken, Kayabaşı'nda her 5 bin konut için 50 bin hektar yeşil alan ayrıldı. Kişi başına 36 metre kare olarak planlanan yeşil alan miktarı, dünya standartlarının da üzerinde" dedi.
Kayabaşı Toplu Konut Alanı İmar Planı'nda, "bahçe sulaması amacıyla yağmur suyu depolama sistemi yapılmasının" plan notu olarak zorunlu kılındığını bildiren Özkan Aydemir, bu alanda inşa edilecek binlerce konutun günde yaklaşık 12,5 bin metre küpün üzerinde atıksu üreteceğinin hesaplandığını, bölgede kurulacak bir atıksu arıtma tesisi el arıtma ve geri dönüşüm tekniklerinden de yararlanılmasının düşünüldüğünü söyledi.
Aydemir, su tasarrufuna katkıda bulunmak amacıyla, konut inşaatlarında, fotoselli bataryalar, termostatik duş bataryaları, kademeli rezervuarlar kullanılmasının öngörüldüğünü, böylece, yılda 2,4 milyon metreküp temiz su, 2 milyon 590 bin metre küp atık su tasarrufunun sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Konutlarda, bina maliyetini yüzde 5 artırmasına karşın yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayan mantolama ve ısı yalıtımı yapılmasına özel önem verileceğini anlatan Aydemir, güneş pillerinden elde edilecek elektrik enerjisi ile binaların ortak alanlarının, yeşil alanların, yürüme yollarının, trafik lambalarının, otoparkların aydınlatılabileceğini kaydetti.
-KAYABAŞI'NDA 200-250 BİN NÜFUS YAŞAYACAK-
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da Kayabaşı'nın, kentsel tasarıma dayalı, dünya standartlarında, iddialı bir proje olacağını, İstanbul'un en büyük meydanları ve en geniş yeşil alanlarının burada yapılacağını kaydetti.Verilen bilgiye göre, 200-250 bin nüfusun yaşayacağı şekilde düşünülen Kayabaşı'nda, 2 bin 305 yatak kapasiteli sağlık tesis alanı, 2 bin 247 derslik kapasiteli ilköğretim tesis alanı, 500 derslik kapasiteli kreş alanı, bin 254 derslik kapasiteli ortaöğretim tesis alanı, 246 derslik kapasiteli meslek lisesi alanı planlandı.
Bölgede, 17 adet Gülhane Parkı büyüklüğünde park ve spor alanı, 12 adet İSKİ Genel Müdürlüğü binası büyüklüğünde teknik altyapı alanı, 8 adet Ankara Adliyesi büyüklüğünde resmi kurum alanı, 16 adet Ali Sami Yen Stadı büyüklüğünde rekreasyon alanı, 7 adet Atatürk Kültür Merkezi büyüklüğünde kültürel tesis alanı ayrılması öngörülüyor.