Bilgisayarlı tomografi (BT) ya da tomografi, X-ışınlarının bilgisayarlar aracılığıyla detaylı kesitsel görüntülerini oluşturur. Bu teknoloji, vücuttaki kemiklerden organlara kadar birçok yapının ayrıntılı görüntülerini sağlar. BT taramaları, kafa, göğüs, karın, pelvik bölge ve ekstremiteler gibi birçok farklı bölgeyi incelemek için kullanılabilir. Ayrıca damarların görüntülenmesi için kontrast madde de kullanılabilir.
Tomografi, tıp alanında kullanılan ve vücut içindeki yapıları detaylı olarak görüntülemeye yarayan bir görüntüleme tekniğidir. Bu teknik birçok kesitsel görüntünün bilgisayarlar aracılığıyla birleştirilmesiyle elde edilir. Tomografi hastalıkların teşhisi, cerrahi planlama ve tedavi takibi gibi birçok alanda kullanılır.
Tomografi, vücudun detaylı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) olarak da bilinen bu yöntem, yumuşak dokuları ve kan damarlarını net bir şekilde gösterebilir. Tomografinin çekilme nedenleri ve tomografi hangi hastalıklarda kullanılır sorusunun cevabı şöyledir:
Tomografi çekimi şu şekilde yapılır:
Tomografi çekimi süresi, taranan bölgeye, kullanılan tekniğe ve hastanın durumuna göre değişir. BT taraması 5 ila 30 dakika arasında sürer. Hazırlık ve işlem sonrası süreler de dahil olmak üzere toplam süre 1 saat kadar olabilir. İlaçlı tomografi, ilaçsız tomografiden daha uzun sürer.
İlaçlı tomografi vücut içindeki yapıları daha ayrıntılı bir şekilde görüntülemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. Bu yöntemde, radyasyon kullanılarak X-ışınları vücuda gönderilir ve alınan görüntüler bilgisayarlar tarafından işlenir. İlaçlı tomografi, vücuda kontrast madde adı verilen bir madde verilerek yapılır.
Bu yöntem, yumuşak dokuları ve kan damarlarını net bir şekilde gösterir. İlaçli tomografi şu nedenlerle çekilir:
İlaçlı tomografi tıbbi görüntülemede yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem bilgisayarlı tomografi (BT) cihazı ile kontrast madde enjeksiyonunu birleştirerek vücudun iç yapılarının detaylı ve kesitsel görüntülerini elde etmeyi sağlar. İlaçlı tomografi çekiminde Kontrast madde enjeksiyonu ile BT cihazı kullanılır. İlaçlı tomografide damardan kontrast madde enjeksiyonu yapılarak BT taraması gerçekleştirilir.
İlaçlı tomografi, genellikle güvenli bir işlemdir. Ancak, her tıbbi işlemde olduğu gibi bazı yan etki riskleri de taşır. İlaçlı tomografinin yan etkileri şunlar olabilir:
Bu bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.