Sevi Sarıışık
BBC Türkçe
İngiltere'de tahtın varisi Prens William'ın nişanlısı Catherine Middleton ile yarın yapılacak düğününe İşçi Partisi'nin son iki Başbakanı Tony Blair ve Gordon Brown'un çağrılmamış olması, tartışma yarattı.
İşçi Partili yetkililer bu durumu eleştirdi.
Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, bu durumu "bir sürpriz" olarak niteleyerek, iki eski başbakanın davetliler arasında olması gerektiğini savundu.
Son iki başbakan olan Blair ve Brown davet edilmezken, onlardan önce başbakanlık yapan Muhafazakar Partili John Major ve Margaret Thatcher davetliler arasında.
İşçi Partililer bu durumun "partizan" bir görüntü yarattığını söylüyor, hatta şimdiki hükümetin bu tercihte payı olabileceğini ima ediyor.
Başbakanlık ise, davetli listesini, sarayın genç çift ile birlikte hazırladığına dikkat çekti.
Saray yetkilileri Major ve Thatcher'ın eski başbakanlar oldukları için değil, Kraliyetin en yüksek onuru olan Dizbağı Nişanı'na sahip olan az sayıdaki seçkin isim arasında yer aldıkları için davet edildiklerini belirtti.
Prens William da, geçen yıl Kraliçe'nin 24 kişiye verdiği bu onuru paylaşanlar arasına katılmıştı.
Ancak basın, bu açıklamaya şüpheyle yaklaşıyor.
Bunun bir bahane olarak sunulduğu görüşü dile getiriliyor.
Bu görüşü paylaşanlar, 1997'de Prenses Diana'nın ölümü ardından Başbakan Tony Blair'in fazlasıyla öne çıkmasından, "Halkın Prensesi" adını taktığı Prenses Diana konusundaki tavrından ve kamuoyu önüne çıkılması telkinlerinden, Kraliyet Ailesi'nin büyük rahatsızlık duyduğunu ifade ediyorlar.
Prens William'ın da, Blair'in üslubundan hiç hoşnut olmadığı ve Blair'i affetmediğini yıllar sonra bu şekilde gösterdiği öne sürülüyor.
Geçen yıla dek başbakanlık yapan Gordon Brown'un ise, Blair tek başına dışlanmış görünmesin diye, liste dışında bırakıldığı iddia ediliyor.
Prens William ve Catherine Middleton'ın düğününe yaklaşık iki bin kişi davet edildi.
Bunlardan 200 kadarı hükümet, parlamento üyeleri ve diplomatik temsilcilerden oluşuyor.
Bu kapsamda, diğer iki büyük partinin liderleri gibi, İşçi Partisi lideri Ed Miliband de, törene katılacak.
Prens Charles ve Leydi Diana Spencer'ın 1981'deki düğününe ise, sağ olan tüm başbakanlar davet edilmişti.
Kraliyet yetkilileri, Prens ve müstakbel eşinin, bu törenin "mümkün olduğunca" gayriresmi geçmesini istediğini, protokolden ziyade, aile üyelerine ve dostlarına öncelik vermeyi tercih ettiklerini söylüyor.
Ayrıca bu düğünün, Kraliçe'nin 1947'deki ve Charles ile Diana'nın 1981'deki düğünlerinin aksine, bir "devlet töreni" statüsünde olmadığı, bu nedenle protokolün gevşek tutulacağı vurgulanıyor.
Eski başbakan Barones Thatcher, törene sağlık nedenleri ile katılamayacak. Ancak Prenses Diana'nın ölümü sonrası genç Prenslerin vesayetini üstlenen Sör John Major törende yer alacak.
Organizasyonu üstlenen St. James Sarayı, Blair'e "tavır konduğu" iddialarını reddetti. Ancak muhalefetin gölge kabinesinde adalet bakanı olan Chris Bryant, bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.
"Bence Charles ve Diana'nın düğünündeki uygulama izlenip tüm eski başbakanlar davet edilmeliydi" dedi.
Eski bakanlardan Denis MacShane de, parlamentoya konu hakkında bir soru önergesi verdi ve hükümetin, davetli listesinin belirlenmesinde rolü olup olmadığını sordu.
MacShane, "Tony Blair ve Gordon Brown'u küçük düşürmek, David Cameron'ın saplantısı haline gelmiş gibi görünüyor" dedi.
MacShane, "Davetli listesi son derece uzun ve ülkenin en yüksek makamında görev yapmış iki kişinin burada yer almaması, biraz tuhaf" diye konuştu.
Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw da, davetliler konusunda "farklı kararlar alınabilirdi" diyor.
Straw, kararın arkasında bir komplo olduğunu düşünmediğini, ancak kararın bir sürpriz olduğunu söyledi.
Bu arada Suriye büyükelçisine gönderilen davet geri çekildi.
Karar, Suriye'de devam eden protestolar sırasında yüzlerce göstericinin ölümü nedeniyle alındı.
İnsan hakları örgütleri, Büyükelçi Sami Hiyami'nin davet edilmesine tepki göstermişlerdi.
Davet edilmesi benzer gerekçelerle eleştirilen Bahreyn Veliaht Prensi de, ülkede devam eden gerilim ışığında, davete icabet edemeyeceklerini bildirmişti.
185 ülkeden büyükelçilerin davet edildiği düğünde, Türkiye'yi, Büyükelçi Ünal Çeviköz temsil edecek.
Törene 24 saatten az süre kala görev yapacak beş bin polis önlemleri gözden geçiriyor ve ve düğünü aksatabilecek herhangi bir eyleme kesinlikle müsamaha göstermeyeceklerini söylüyorlar.
Düğünün 1.900 davetlisi törenden 3 saat kadar önce yerlerini almaya başlayacak.
Kilisedeki törenin başlama saati ise TSİ 13.00.
Töreni BBC Türkçe internet sitesinden izleyebilir, Türkçe yayınımızı yine internet üzerinden dinleyebilirsiniz.