Trabzon’un Tonya ilçesinde Çevre Platformu tarafından, Tonya'da yapılması planlanan çimento fabrikasına ve mevcut taş ocaklarına karşı miting düzenlendi. Mitingde ayrıca gelin gibi süslenen bir inek eylemin ilgi odağı oldu. Eylemciler tarafından miting alanına getirilen saman, inek ve çimento çevreciler tarafından sembol olarak kullanıldı. Çimento fabrikasının yapılmasıyla birlikte oluşacak muhtemel hava kirliliğini protesto etmek amacıyla alanda toplanan vatandaşlara maske ve galoş dağıtıldı.
İlçede yapılması planlanan çimento fabrikası ve mevcut taş ocaklarının çevreyi olumsuz etkilediği iddiasıyla, Tonya Çevre Platformu (TÇP) tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda organize edilen mitinge, platform üyeleri ile ilçe sakinleri katıldı.
Platformda konuşan Tonyalı kadınlardan biri, “Bu kitap Tonya adına yazılmış bir kitap. Bunu yazanlara çok teşekkür ediyoruz. Tonya’nın çok güzel resimleri ile Tonya’yı çok güzel anlatmış. Bu kitabı fabrika yapıldıktan sonra hatıra olarak mı saklayacağız? Aynı güzellikleri görmeyecek miyiz? Ben fabrikanın yapılacağını duyduğum zaman çok sevinmiştim. Tonya için bir gelişim olacak. Arkadaşlarımız iş bulacak. Gençlerimiz Tonya’da kalacak. Ama işin gerçek yüzünü görünce tabi hayal kırıklığına uğradık. Biz Tonya’yı güzellikleriyle hatırlamak istiyoruz. Çöl yapmak istemiyoruz.” dedi.
Doğu Karadeniz Çevre Platformu Sözcüsü İnşaat Yüksek Mühendisi Sami Koç ise “Ben yatırıma karşı değilim. Ama Tonya’nın kırmızı çizgisi vardır. Nedir bu kırmızı çizgi? Tonya’nın ve Fol havzasının eko sistemini bozamayız. Karadeniz Bölgesi’ni çok iyi tanıyor ve biliyorum. EMBA şirketinin yöneticilerine şunu söylemek istiyorum; Trabzon’da en son kandırabileceğiniz yer Tonya’dır.” dedi.
Tonya Çevre Platformu üyesi Ahmet Bektaş da şunları söyledi: “Sayın Trabzonlu Bakanımız 'Size eczane gibi bir fabrika kuracağız' diyor. Eczane gibi değil hastane gibi olsa ne yazar. Her gün 25 tonluk kamyonlarla 30 kamyon kömürün yanacağı işletme nasıl olur da eczane gibi olur. Yoksa kömür ilaç kolileri ile mi fabrikaya taşıyacaklar. Bu fabrikanın bacasını Sisdağı’nın arkasına veya Zigana Dağı’nın arkasına borularla taşımayı mı düşünüyorlar? Tonya köyleriyle dâhil bir yılda yakmış olduğu kömürü bu fabrika 4 günde yakacak, bacasından çıkan dumanın sıcaklığı 1800 derece olacak. Bu bize yeter de artar bile. Bölgemizde 16 adet taş ocağı kurulacak. Taş ocaklarının toplam alanı 7.750 dönümdür. Yöremizde bir aileye düşen arazi ortalama 5 dönümdür. Bir taş ocağı 96 ailenin arazisi büyüklüğündedir. Bu da yaklaşık olarak bir mahallenin veya bir köyün topraklarının yarısı demektir.” dedi.
Mitingde son konuşmayı yapan Tonya Çevre Platformu üyesi Mustafa Aydın da “İnsanın özü doğadır. Nefes aldığı yer doğadır. Çimento fabrikası gaz odası, Çernobil faciası ile değil. Hepimiz dinleyeceğimiz zaman gürültüsü, sakin, sessiz bir yere gitmek isteriz. Bunlar elimizde varken niye kaybedelim. Elimizden burayı kimse alamaz. Burada bizim turizm hayallerimiz var. Bunları söndürmeye izin vermeyeceğiz. Yol yakınken çimento sevdasından vazgeçtiğinizi deklere ediniz. Tonya’nın güzel coğrafyasını değerlerini kaybetmeyelim.” ifadelerini kullandı.
Ellerindeki pankartlarla çimento fabrikasını protesto eden grup, konuşmaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz