İSTANBUL (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Küresel kriz; her ne kadar kötüleşme oranı yavaşlamış olsa bile, iyileşme işaretleri görülse bile henüz sürdürülebilir bir toparlanmanın başlangıcından uzak görünüyoruz" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "4. Türk-Arap Ekonomi Forumu"nda yaptığı konuşmada,Türkiye'nin Arap dünyasına ihracatındaki artışa dikkat çeken Şimşek, aynı durumun yatırımlar için de söylenebileceğini belirtti. Şimşek, "İşin başarısı, sizi bir araya getirmekten doğuyor" dedi.
Küresel krizin mortgage krizi olarak başladığını, krizin Türkiye gibi yükselen piyasalar açısından finansal bir krizden ziyade reel bir ekonomik kriz haline dönüştüğünü anlatan ve bankacılık sektörüne değinerek, bankaların karlılık oranlarına işaret eden Şimşek, şunları söyledi:
"Çünkü Türkiye'nin etkilendiği kanallar, dış talepteki çöküş, kredi piyasalarının işlemesi, bütün bunlarla gelen karamsarlıktır. Ama finansal sektör söz konusu olduğu zaman Türkiye oldukça iyi ayakta kaldı. Finansal sektöre bakıldığında burada hakim unsur bankalardır ve bankacılık sektörü kaya gibi ayakta kalmıştır. Ancak bu, Türkiye'nin krizden etkilenmesini engelleyememiştir. Ama hiç olmazsa finansal sektörün gücü, bize bu krizden çıkış için bir olanak yaratmaktadır. Küresel kriz; her ne kadar kötüleşme oranı yavaşlamış olsa bile, iyileşme işaretleri görülse bile henüz sürdürülebilir bir toparlanmanın başlangıcından uzak görünüyoruz. Bankacılık sektörünün sorunları açısından özellikle ABD ve Batı Avrupa'nın bazı bölgelerinde sorunlar devam ediyor. Çünkü bu zehirli aktifler bilançolarda varlıklarını devam ettirdikleri sürece sürdürülebilir toparlanmadan bahsetmek çok zordur."
KÜRESEL RESESYON
Şimşek, "Öte yandan iyimserlik bakımından birtakım olanaklar da beliriyor. Çünkü ilk kez bütün ülkeler işbirliği ve politikaların eş güdümünün gerekliliğinden haberdarlar" diyerek özetle şunları söyledi:
"Burada çok ciddi politika koordinasyonu vurgusu var. Herkes dünya çapında bir canlandırma politikasının gerekliliğinin bilincinde. Eğer bugün dünya çapında bir küresel resesyon, küresel bir depresyona dönüşmüyorsa, bu tam da politikaların koordinasyonundan birlikte çalışmaktan, doğru politikaların uygulanmasından dolayıdır.
Daha öncekilerden farklı olarak bu küresel resesyonların kısa olacağını umuyoruz ama bu zehirli aktifler dolayısıyla yavaş bir gelişme olacağını beklemek daha doğru olur."