YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toparlar?belediye Başkanı Kamil Ceylan:

Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı hakkında kanunun yürürlüğe girmesinden sonra rayiç bedelleri belirleme yetkisi...

Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı hakkında kanunun yürürlüğe girmesinden sonra rayiç bedelleri belirleme yetkisi illerde defterdarlıklara, ilçelerde Mal Müdürlüklerine verildi. Ancak, bu kurum uzmanlarının belirlediği rayiç bedel 'yüksek' olduğu gerekçesiyle arazi sahiplerinin tepkisini çekiyor. Muğla'da, 2B kapsamına giren araziler için 5 bin lira ile 300 bin lira arasında rayiç bedel tespit edildiği belirtilirken, Muğla Kadastro Müdürlüğü'nün, il genelinde 44 bin 521 parselde toplam 131 milyon 172 bin hektar 2B taşınmazı tespit ettiği ifade edildi.

Köyceğiz ilçesine bağlı Toparlar Belediye Başkanı Kamil Ceylan, 2B kapsamındaki tarım arazileri için Mal Müdürlüğü'nün 18 bin ile 100 bin lira arasında rayiç belirlediğini söyledi.

Kamil Ceylan yaptığı açıklamada, "Devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Burada vatandaş tedirgin ve üzgün. Başkaları bu arazileri alırsa perişan oluruz. İlçemizde rayiç bedel 5 bin ile 14 bin lira arasında. Mal müdürlüğünün belirlediği bu fiyatlarla ne müracaat edebilir ne de satın alabiliriz. Ben şahsen bu fiyatlarla başvuru bile yapamam. Çünkü, 180 bin lirayı verip de arazi alabilecek durumum yok, bu paralar kolay kazanılmıyor. Bu istenen paraların hiç biri buradaki vatandaşta yok" dedi.

Köyceğiz ve bölgesinin bu yıl önce büyük bir sel felaketi ardından da don yaşadığını, köylünün ürününün para etmediğini belirten Kamil Ceylan, şöyle konuştu: "Çürükçüler bile kasasını bir liradan satıyor onu alan tüccar bile bizleri dolandırdı. Paramızı vermeden kaçtılar. Son 5-6 yıldır sattığımız ürünün üstüne bir kuruş fark gelmedi. Burada daha önceden satılmış birçok arazi var, yol kenarında bulunan birçok arazi 2012 yılında bilirkişi 20 bin liradan fiyat biçmesine rağmen 8 bin liradan satıldı. Aynı yerde biraderime ait bir arazi var, bu gün için biçilen değer 80 ile 100 bin lira, aradan bir yıl geçti, bir yılda bu yerlerin değerinin 10 kat artması mümkün değil. Ankara'ya heyet olarak gittik ve sorunlarımızı anlattık, bize ilgi ve alaka gösterdiler. Yardımcı olacaklarını söylediler, bundan dolayı bir parçada olsa ümidimiz var."

FİYATLARDAN KÖYLÜLER TEDİRGİN

Köylülerden Salih Türkmen, 1980 yılından bu yana Toparlar'da yaşadığını belirterek, "Bu arazilerimizin 1992 yılında tespiti yapıldı. O günden bu güne herhangi bir işlem yapılmadı. Bugün için belirlenen rayiç bedelle, buradaki vatandaş olarak hiç birimiz bu arazilerimizi alamayız. Bu gün için başvuru bedeli olan 2 bin lirayı yatırıp da başvurabilecek durumumuz yok, sonumuz ne olacak belli değil" dedi.

84 yaşındaki Süleyman Güven ise, bu köyün denildiği gibi zengin bir köy olmadığını belirterek şunları söyledi: "Burada insanların hepsi 2B'de oturuyor. Bu fiyatla bu vatandaş bu yerleri alamaz. Onun için makul bir fiyat verilmesi gerekiyor. Bu hükümetin vermiş olduğu rayiç bedelle yer alma imkanı yok, halk perişan. Benim şu an 2 bin lira başvuru param bile yok. Benim bu toprağa emeğim geçti, benim topraklarımı başkasının almasına gönlüm razı olmaz, onun için arazimin içinde gerekirse kendimi yakarım. İbreti alem için bunu yaparım, arazimi kimseye vermem."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler