İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AK Partili yeni Başkanı Kadir Topbaş ağır cezalık oldu. Beyoğlu Belediye başkanlığı döneminde yıkım kararı bulunan kaçak bir inşaata göz yumarak görevini ihmal ettiği öne sürülen Topbaş'ın, bu suçtan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Topbaş, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
Dava konusu kaçak inşaatla ilgili soruşturma Şükrü Sel'in şikayeti üzerine başlatıldı. 1995 yılında Nusret Bayraktar'ın Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde başlayan ve 1999 yılında Kadir Topbaş'ın görevde olduğu dönemde biten kaçak inşaatla ilgili soruşturmaya, İl Mahalli İdareler Müdürlüğü'nün raporu dayanak oluşturdu. Raporda, Şükrü Sel'in kendi evinin de bulunduğu Piyalepaşa Mahallesi, Fatih Sultan Caddesi üzerindeki 3 bin 332 ada ve 5, 6, 7 paftalarda, Mahmut Koçkaya'nın kaçak inşaata başladığı şikayetini yaptığı, 6 Ekim 1995 tarihinde olay yerine giden belediye yetkililerinin kaçak inşaatın varlığını doğruladığı ifade edildi.
İl Mahalli İdareler Kontrolörü Yusuf Ertürk'ün ölümü, yerine geçen Şevket Eren'in istifası, halefi Cemil Uzunaksu'nun emekliliği nedeniyle incelemenin yıllar aldığı belirtilen başvuruda, kaçak inşaat sahibi Koçkaya'ya belediye tarafından encümenin yıkım ve 500 milyon lira para cezası kararlarının tebliğ edildiği kaydedildi. Belediyenin, para cezasını tahsil ettiği, yıkımın yapılabilmesi için elektrik ve suyun kesilmesi talebiyle gerekli müdürlüklere haber verildiği, Büyükşehir'den teknik eleman ve ekipman yardımı istendiği, fakat Koçkaya'nın araya bayram tatilinin girmesini fırsat bilip inşaatın betonunu attığı öne sürüldü. Raporda, söz konusu kaçak binanın 1995 tarihinden itibaren kademe kademe yapıldığı ve sonunda toplam altı katlı iş merkezi olarak bitirildiği anlatıldı.
Rapora göre Topbaş, hakkındaki suçlamalara karşı şu savunmayı yaptı:
"18 Nisan 1999 tarihinde Beyoğlu Belediye Başkanı olarak göreve başladım. Göreve başladıktan üç ay sonra yazı işleri müdürlüğünden encümen kararlarının bulunduğu listeyi aldım. Bu listede yer alan yıkım kararlarının neden infaz edilmediğine ilişkin teftiş kurulundan rapor istedim. Raporda belirtilen 2 bin 400 imar işlem dosyası tek tek incelenerek gereğinin yapılması için ilgili müdürlüklere havale edildi. Dava konusu yıkım kararı bu kararlardan biridir. Soruşturma konusunu yıkım kararının infazında herhangi bir ihmal bulunmamaktadır. Yıkımın bir kısmı yapılmış, kalan kısım ise yıkım için belirlenen günde çevik kuvvetin gelmemesi nedeniyle gerçekleştirilememiştir."
Aynı davada Kadir Topbaş ile birlikte suçlanan ancak yargılanmasına karar verilmeyen Beyoğlu Belediyesi eski Başkanı Nusret Bayraktar ise en az kaçak yapılanma ve en fazla yıkımın kendi başkanlığı döneminde yapıldığını öne sürerek, "Araç gereç ve personel sayısının azlığı, bölgenin etnik yapısı nedeniyle yıkım sırasında güçlüklerle karşılaşılıyor. Yıkıma giden görevlilerimiz silahla tehdit ediliyor. Bu durumda güvenlik güçlerinin yetersizliği nedeniyle yıkım yapılamıyor" dedi.
DOSYA AĞIR CEZADA İl Özel İdare Kurulu, Belediye encümenince alınan yıkım kararını uygulamayarak, söz konusu inşaatın altı katlı bir iş merkezi haline gelmesine göz yumdukları gerekçesiyle Beyoğlu Belediyesi eski başkanları Nusret Bayraktar ve Kadir Topbaş ile Teknik Başkan Yardımcısı Halil Bakırcı ve Mustafa Dembasan, İmar Müdürleri Nail Manap ve Mehmet Kahveci için görevi ihmalden lüzumu muhakeme kararı verdi. İtiraz üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 2. Dairesi, Bayraktar ve Bakırcı hakkında 4616 sayılı yasa uyarınca dava açılmasına gerek görmezken, diğer sanıklar Topbaş, Dembasan, Manap ve Kahveci'nin üstlerine atılı suçu işlediklerine dair yeterli kanıt bulunduğu gerekçesi ve oy çokluğu ile yargılanmalarına karar verdi.
Dosyanın gönderildiği İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi, TCK 230 maddesi uyarınca 3 aydan 1 yıla kadar hapsi istenen Topbaş'ın suç tarihinde belediye başkanı olması nedeniyle, 4487 sayılı yasanın 12 ve 13. maddelerine göre davayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Topbaş, Dembasan, Manap ve Kahveci önümüzdeki günlerde İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.