İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz suyunun arıtılarak şebekeye katılmasının bir yılı geçmeyeceğini bildirdi.Saraçhane'deki Başkanlık Sarayında soruları yanıtlayan Topbaş, İstanbul'un su ihtiyacını tedarik etmek için pek çok yöntem denediklerini söyledi.
Topbaş, İstanbul'da su tüketiminin yüksek olduğunu, 2 milyon 350 bin ton olan günlük su kullanımının, vatandaşların tasarrufu sayesinde 1 milyon 800 bin tona düştüğünü dile getirdi.
Buharlaşmayla birlikte günlük 400 bin ton su kaybedildiğine dikkati çeken Topbaş, bu nedenle geleceği düşünerek her türlü su tedarik yöntemine başvurduklarını ifade etti.
Topbaş, deniz suyunun arıtılarak şebekeye katılması için ihale çalışmalarının başlatıldığını aktararak, gelen tekliflerde bir metre küp suyun arıtılması için 50 cent önerildiğini, ancak kendileri için 30 cent'in altında bir teklifin cazip olacağını söyledi.
Deniz suyunun arıtılması yönteminde enerji tüketiminin yüksek olduğuna işaret eden Topbaş, bunun rüzgar jeneratörleri ve güneş enerjisi sistemleri devreye sokularak daha ucuza yapılabileceğini kaydetti.
Mevcut arıtma tesislerinin ileri derecede biyolojik arıtma tesisine dönüştürülmesiyle ilgili de bilgi veren Topbaş, bu konuda attıkları en önemli adımın Ayamama Deresi olduğunu belirtti.
Topbaş, ileri derecede biyolojik arıtmaya buradan başladıklarını ifade ederek, iki yıl sonra faaliyete geçecek tesisten sulama başta olmak üzere sanayide kullanılabilecek nitelikte su elde edileceğini söyledi.
Kadir Topbaş, suların daha kontrollü deşarj edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Daha doğrusu ileri derecede biyolojik arıtmaya geçmek gerekiyor" dedi.
Topbaş, göreve geldiklerinde suda indirim yaptıklarını hatırlatarak, yapılması planlanan su zammına Belediye Meclisinin karar vereceğini belirtti. Yapılacak zammın 10 metre küpün altında su kullananları etkilemeyeceğini vurgulayan Topbaş, İstanbulluların, İSKİ'nin yaptığı çalışmalara, kullandıkları su ölçeğinde katkıda bulunacağını söyledi.
Topbaş, cadde kenarlarındaki park alanlarına yapılacak sarnıçlarda depolanacak yağmur sularının da park ve bahçelerin sulanmasında kullanılabileceğini anlattı.
AA