YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Topbaş görevini kötüye kullandı.

CHP Sancaktepe Belediye Başkan Aday Adayı Hakkı Sağlam: 'Topbaş görevini kötüye kullandı.'

Topbaş görevini kötüye kullandı.

SUÇ: Görevi kötüye kullanma, kamuyu Milyonlarca TL zarara uğratma

Şüpheli: AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş

CHP'li İBB Meclis Üyesi ve CHP Sancaktepe Belediye Başkan Aday Adayı Dr. Hakkı Sağlam, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Merter’de ki ek hizmet binasının kaçak olduğunu ve hakkında yıkım kararı bulunduğunu ortaya çıkarttı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin AKP’li Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulundu.

9 katlı binanın 3 katı kaçak olarak inşa edildiği için Bakırköy ve Güngören Belediyeleri tarafından 2 kez yıkım ve para cezası kararı verilmiş. Ancak kararlar uygulanmamış. Ruhsatına aykırı olarak yapılan binanın kaçak bölümlerini yıkmak yerine kiralayan Başkan Topbaş hakkında görevi kötüye kullanma, kamuyu zarara uğratma ve imar yasasına muhalefet gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. İBB’nin kaçak olan binaya yıllık ortalama 1 trilyon aşkın kira bedeli verdiği ortaya çıktı. Yani, Başkan Kadir Topbaş vatandaşın parası ile kaçak binaya kira bedeli olarak trilyonlarca para vermiş oldu ve kamu zararına yol açtırdı. CHP'li Sağlam, Topbaş hakkında "kamu davası açılması" gerektiğini belirterek, "kaçak ve ruhsatsız bina yapanlara ağır cezalar geliyor" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

SUÇ: Görevi kötüye kullanma, kamuyu Milyonlarca TL zarara uğratma

Şüpheli: AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş

Bundan tam 8 ay önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2013 yılı Ocak ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’a, Merter’de ki 46.000 m² inşaat alanına sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Merter’de ki hizmet binası sorgulamış, hazırladığı yazılı soru önergesinde,“Bu bina hangi tarihte kiralanmıştır? Her bir katın büyüklüğü ile toplam büyüklüğü kaç m2’dir? İlk kiralamada aylık/yıllık kira tutarı ne kadardır? Bugün itibariyle aylık/yıllık kira tutarı ne kadardır? İlk kiralandığından bugüne kadar yıllık ödenen kira tutarı ne kadardır? Ek hizmet binasında hangi birimler yer almaktadır?” Sorularını sormuştu.

Aylar geçmesine rağmen, Başkan Topbaş tarafından önergeye cevap verilmedi. CHP’li Meclis Üyesi Sağlam, bu kez bilgi edinme hakkını kullanarak dilekçe ile başvuru yaptı. Nihayet 6 aya yakın bir süre sonra verilen cevapta: “Kiralama karşılığında 2010 yılında aylık 87.500,00.-TL + KDV olmak üzere toplam 1.050.000,00.-TL+ KDV; 2011 yılında aylık 90.000,00.-TL+KDV olmak üzere toplam 1.080.000,00.-TL+ KDV; 2012 yılında aylık 98.000,00.-TL+KDV olmak üzere toplam 1.176.000.00.-TL + KDV; 2013 yılında aylık 110.000,00.-TL olmak üzere bugüne kadar 990.000,00.-TL + KDV ödeme yapılmıştır. Her kat 738,70 m2 dir. (Ek 1)” ibarelerine yer verilmişti. Böylece İBB’nin kaçak olan binaya yıllık ortalama 1 trilyon aşkın kira bedeli verdiği ortaya çıktı. Yani, Başkan Kadir Topbaş vatandaşın parası ile kaçak binaya kira bedeli olarak trilyonlarca para vermiş oldu ve kamu zararına yol açtırdı.

CHP'li İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, İBB’nin Merter’de ki ek hizmet binasının kaçak olduğunu ve hakkında yıkım kararı bulunduğunu ortaya çıkarttı ve Başkan kadir Topbaş hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulundu. 9 katlı binanın 3 katı kaçak olarak inşa edildiği için 1988 yılında Bakırköy ve Güngören Belediyeleri tarafından 2 kez yıkım ve para cezası kararı verilmiş. Ancak kararlar uygulanmamış. Ruhsatına aykırı olarak yapılan binanın kaçak bölümlerini yıkmak yerine kiralayan Başkan Topbaş hakkında Savcılığa görevi kötüye kullanma, kamuyu zarara uğratma ve imar yasasına muhalefet gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Güngören M. Nezihi Özmen Mahallesi Kasım Sokak’ta bulunan bina hakkında ilk yıkım kararı 1988 yılında o dönem bağlı olduğu Bakırköy Belediyesi’nce verilmiş. 30 Eylül 1988 tarihli encümen kararında Kadir Aydın ve hissedarlarına ait binanın tasdikli projesine aykırı olduğu tespit edilmiş. Kaçak kısımların yıkılarak ruhsat ve projesine uygun hale getirilmesi için yapı tatil tutanağı düzenlenmiş ve para cezası kesilmiş. Ancak kaçak inşaat devam etmiş. İlçe sınırları değişince Güngören’e bağlanan ve Tayteks Limitet Şirketi tarafından alınan binanın birinci ve ikinci katlardaki çekme katlarının tam kat olarak yapıldığı tespit edilerek inşaat mühürlenmiş.

Güngören Belediyesi’nin düzenlediği yapı tatil tutanağında, kaçak inşaat alanı 1428 metrekare olarak ölçmüş. Tüm kararlara karşın binadaki kaçak katlar 25 yıl geçmesine rağmen hala yıkılmamış. Ruhsatına aykırı yapılan bina 2010 yılında İBB tarafından kiralandı.

CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’ın İSTANBUL NÖBETÇİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Kadir Topbaş hakkında suç duyurusunda bulunduğu ve ekte tamamını sunduğumuz dilekçesinde bazı satırbaşları şöyle;

ŞİKAYETTE BULUNAN : Dr. Hakkı SAĞLAM Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi

Ş Ü P H E L İ : Kadir TOPBAŞ İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı /İstanbul

S U Ç : Görevi kötüye kullanma (TCK.m.257), Kamuyu Zarara Uğratma, İmar Kanununa Muhalefet (İmar Kirliliği)

S U Ç T A R İ H İ : 2010

Şüpheli tarafından kaçak ve yıkılmasına karar verilen bina ruhsata aykırılıkların proje ve ruhsata uygun hale getirilmesini sağlamak yerine kiralaması görevini kötüye kullandığının ve kamuyu zarara uğrattığının açık kanıtıdır. Aynı zamanda imar mevzuatına aykırı yapıyı koruduğu ve yıkımını engellediği için imar kirliliği yaratma ve göz yumma suçlarını da işlemiştir. Kaçak ve yıkılması gereken binanın kiralaması işlemi sonrasında bina birkaç milyon lira harcanmıştır. Şüpheli tarafından kaçak ve yıkılmasına karar verilen bina 4734 sayılı kanuna aykırı olarak kiralanmış olup; bu durum görevini kötüye kullandığının açık kanıtıdır. Kamu görevinin gereklerine aykırı davranışın, kişilerin mağduriyetiyle sonuçlanmış olması veya kamunun ekonomik bakımdan zararına neden olması ya da kişilere haksız bir kazanç sağlamış olması halinde, görevi kötüye kullanma suçu oluşabilecektir.

Söz konusu tutanak ve encümen kararları doğrultusunda gereğini yerine getirme ve kararları uygulayabilecek konumdaki kamu görevlisi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı şüpheli Kadir TOPBAŞ, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin zararına neden olmuştur.

Kaçak ve yıkılması gereken binaya yapılan tadilat masrafları ile kiralandığı günden bugüne kadar yapılan kira ödemeleri yasal faizleri ile birlikte şüpheliden tahsili gerekir. Görüldüğü üzere, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 257. maddesinde öngörülen “görevi kötüye kullanma” suçu bütün unsurları ile oluşmuştur.

S O N U Ç V E İ S T E M : Yukarıda belirttiğim hususlar doğrultusunda ve Re’sen dikkate alarak görevinin gereklerine aykırı hareket ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve dolayısıyla kamunun zararına neden olan şikayet edilen şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak eylemine uyan hükümler doğrultusunda cezalandırılabilmesi için hakkında kamu davası açılmasını saygıyla arz ve talep ederim. 27.09.2013

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler