İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 11 işçinin hayatını kaybettiği yangından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Şantiyelerle ilgili tabela boyutlarını belirleyen kurallar olmasına rağmen işçilerin barınma ve yaşam alanlarını düzenleyen bir yönetmelik bulunmadığını aktaran Topbaş, bu konuyu Ankara ziyaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yapacağı görüşmede ve Türkiye Belediyeler Birliği Toplantısı'nda gündeme getireceğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Belediyeler Birliği toplantısı için Ankara'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na geldi. Ankara'ya hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Kadir Topbaş, Esenyurt'taki çadır yangınında 11 işçinin ölümüyle ilgili soruya da cevap verdi. Yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu belirten Topbaş, "Yangında, ekmeğini taştan çıkaran, alın teriyle para kazanıp hayatını devam ettiren 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hele bir tanesi var ki yakında düğününü yapacak olan ve 3-5 kuruş biriktirme heyecanında olan bir insan.” dedi.
'İSTANBUL 3. DÜNYA ÜLKESİ DEĞİL, ÇADIR DEVRİ GEÇTİ'
Hangi iş kolunda olursa olsun, çalışanların insan oldukları unutulmayıp şartların buna göre iyileştirilmesi gerektiğini belirten Topbaş, “Artık Türkiye herhangi bir 3. Dünya ülkesi gibi değil, yani çadırlarda, derme çatma barakalarda insanlar barındırılmaz. Onurlu bir şekilde yaşamları sürdürülmeli çünkü onların emeği üzerine bu işler yapılmakta.” ifadesini kullandı.
Her şantiyede, bu konulardan sorumlu teknik mesul ve şantiye müdürleri bulunduğunu anlatan Topbaş, yerleşim dizaynı, barakaların durumu gibi konuları bu kişilerin belirlediğini aktardı. Topbaş, “Orada bir çadır olduğunu görüyoruz. İstanbul’un çadır devrini artık çoktan geçmiş olması gerekir. Konteynerler var, çok daha sağlıklı, doğru bir şey. Orada çıkan yangın 11 ailenin yüreğini yaktı. Onlara sabır, ölenlere rahmet diliyorum.” şeklinde konuştu.
Şantiyelerde, işçilerin yaşam alanları ve barınması gibi konuları düzenleyen bir yönetmeliğin bulunmadığını ileri süren Topbaş, bu niteliklerin firma yetkililerinin insiyatifine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu söyledi. Konuyu, Ankara ziyaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a da aktaracağını ifade eden Topbaş, “ Ankara’da, Çevre ve Şehircilik Bakanımızla da konuşacağım. Bunu bir yasanın bir kenarına koymak lazım. Şantiye düzenlemesine de bir kriter getirmek gerekiyor. Şantiyecinin kendi düzenine, düşüncesine göre olmamalı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş güvenliği şartları zaten var. Ama bir şantiye ile ilgili tedbirlerin de daha farklı ifadesi gerekiyor.” diye konuştu.
'BELEDİYELER BİRLİĞİ GÜNDEMİNE GETİRECEĞİM'
Şantiyelerin tebelalarının bile bir standardı olduğunu ancak işçilerin yaşam ve barınma alanlarıyla ilgili bir düzenleme bulunmadığını tekrarlayan Topbaş şöyle konuştu: “Bir şantiyede çalışan insanın barındığı yerlerin kişi başına kaç metrekare olmasından tutun da onların sağlık ihtiyaçlarını, günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları ıslak hacimler dahil, her şeyin belli bir kriterle konması ve buna göre yapılması lazım. Şantiye alanı küçük olabilir katlı yapabilirler. Artık prefabrik birçok malzeme ile bunları yapmak mümkün. Katlı konteynırları üst üste koyarak dıştan bir çelik merdivenle bunu da yapabilirler. Bunlar ciddi maliyet değil. Bir noktada çalışan insana sağlıklı ortam verdiğiniz zaman daha fazla verim alırsınız. Bu büyük acı bir olay arkasından mutlaka tedbir alınmalıdır.”
Ankara’da katılacağı Türkiye Belediyeler Birliği toplantısında da bu konuyu gündeme getireceğini aktaran Topbaş, “Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki arkadaşlarımızla, orada da gerekirse bu maddeleri koymak isteriz. Türkiye Belediyeler Birliği gündemine aldıracağım bu konuyu. Bizim ilçe belediyeleri ruhsat vermekte. Buna bir kriter, bir norm konulursa herkes önlemini alır. Nasıl ki şantiye tabelaları vardır. Onların ebatları, boyutları, her şeyi bellidir. Şartnamede belirlenir. Şantiyelerle ilgili net bir şey hatırlamıyorum.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz