İSTANBUL (İHA) - Topkapı Sarayı'nda bulunan Darphane öğleden sonra ikinci kez gelen ekipler tarafından bu kez mühürlendi.
İstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 24.11.2006 tarih 2006/2080-17570 sayılı yazısı gereği, görevliler tarafından darphanenin kapıları mühürlendi.
Mühürlenme sırasında bir açıklama yapan Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, "Yürütmeyi durdurma için başvurumuza sonuç beklerken buranın boşaltılacağı haberini almıştık onun üzerine mahkemeye tekrar başvurduk. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dolayısıyla yapılacak tahliye darphane binalarından ortadan kalkmış oldu" dedi.
Öğleden sonra ekiplerin yeniden geldiğini anlatan Bulut, şöyle konuştu: "Şöyle bir gerekçe ile geldiler; tebligatı alan görevlilerdi. Kendileri tamam biz hukukun üstünlüğüne inanırız, dolayısıyla burada yapacağımız bir iş kalmamış deyip gittiler. Ama bir şey kaldığını hatırladılar sanırım anladığım kadarıyla. Tekrar geldiler. Mahkeme gerekli tebligatı yapmamış. Biz yapmak zorundayız dediler ve tamamını değil ama kapıları mühürleyip gittiler. Şimdi ne olacak. Mahkemeden emir kendilerine ulaştığı zaman mühürler sökülecek. Öyle olması lazım. Ama bu işlemi sabah yapmaları gerekiyordu. Öğleden sonra gelmemeleri gerekiyordu. Doğru olan buydu. Ama normal olan buysa tebligatı aldıktan sonra mühürleri söküp sökmeyeceklerini burayı açıp açmayacaklarını bilmiyorum, böyle bir inancım da ne yazık ki yok"
"Biz sorunu buradan çıkıp çıkmamakta görmüyoruz. Geçen zaman içerisinde daha önce de çeşitli engellemelerle karşılaştık" diyen Bulut, bu engellerin normal olmadığını, eziyet haline geldiğini söyledi.
"Burayı yaratmak için yerel yönetimlerle temas halinde olduğumuzu düşünürken böyle bir muamele ile karşı karşıya kalmak çok üzücü" diyen
Bulut, konuşmasına şöyle devam etti: "Doğrusunu isterseniz ben bilmiyorum. Bu söylediklerimi olay henüz daha yeni olduğu için duygularımı kontrol edemeden söylemiş olabilirim. Ama gerçekten duygularım bu. Umarım tersi olur, umarım ben yanılırım. Umarım iki gün sonra bu kapılar yeniden açılır. Sadece kapıların açılması kalmaz görüşlerin de kapısı açılır."
İstanbul Müzesi için bir çözüm bulunması gerektiğini anlatan Bulut, şöyle konuştu: "Müze için bulunacak çözüm aynı zamanda darphane için de bulunacak çözüm demektir. İnşallah böyle olur. Şu an bizim kullanımımızda olan 7 bina var. Binaların hepsi sergi alanı olarak kullanılmakta. Çeşitli etkinlikler için kullanılmakta. Şimdiye kadar burada 600 etkinlik yapıldı ve tüm bunlarla beraber tüm etkinliklerde de kullanılmaya devam edilecek. Tabii böyle bir durumda biz de sorun yaşıyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz."
Darphanede bulunan bir kişi ise içeride eşyaların olduğunu ve bunları kimin koruyacağını merak ettiğini söyleyerek gelen görevlilerle tartıştı.