İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nce, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle 57 yıldır toplanan 6 binin üzerindeki böcek, oluşturulan müzede sergileniyor.
Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Entomoloji Müzesi Sorumlusu Prof. Dr. Serdar Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her bölgesinden toplanan böceklerin bilimsel amaçla kurulan müzede değerlendirildiğini belirtti.
Türkiye'nin ilk ve en zengin böcek müzesine sahip olduklarını, burada 6 binin üzerinde böceğin sergilendiğini anlatan Tezcan, şunları kaydetti:
"Müzemiz, böcek bilimi konusunda çalışan araştırıcılar için önemli bir kaynak niteliği taşıyor.
Türkiye faunasını ortaya koymaya yönelik olarak TÜBİTAK 1970'li yıllardan bu yana projelere destek veriyor. Bu destekler çerçevesinde Türkiye'nin 7 bölgesinden toplanan 13 böcek tanımına bağlı 6 binin üzerinde böcek türü zengin bir koleksiyon oluşturdu. Bu sayı her geçen gün yapılan araştırmalarla artıyor. Böceklerin yüzde 99,9'u Türkiye'den toplandı. Bir kısmı da Afrika, Avustralya, Güneydoğu Asya ve Avrupa'dan getirildi. Yeni bulunan 250'nin üzerinde tür var. Bunlara isim konularak bilim dünyasına tanıtıldı. Bunların örnekleri de şu anda müzemizde korunmakta."
"Adeta hazine olan müzemiz aynı zamanda önemli bir referans merkezi konumundadır" diyen Tezcan, şöyle konuştu:
"Sorun olduğu belirlenen bazı türlerin tanımları burada yapılabilmekte, türlerin Türkiye'deki yayılış alanları, doğada bulunuş dönemleri gibi bilgiler kısa sürede ortaya konulabilmektedir. Zaman zaman öğrenciler, amatörler ve doğaseverler tarafından da müzemiz ziyaret ediliyor. Türkiye faunasının önemli bir bölümünü yansıtan ve Ege Üniversitesi'nin dışa açılan kapılarından biri olan bu zengin hazinenin gelecek kuşaklara ulaştırılabilmesinde materyalin düzenli olarak bakım ve korunmasının büyük önemi vardır."
-Bazı böcekler pullara konu oldu-
Tezcan, 2007 yılından bu yana TÜBİTAK destekli Böcek Okulu Projesi (BÖFYAP) yürüttüklerini, proje kapsamında 9-13 yaş arasındaki öğrencilere, böcekler hakkında bilgi verildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Kentleşmeyle birlikte yeni nesil böceklerden kopar hale geldi. Böcekleri tanımaz oldu. Kentlerde yaşayanlar, böceklerden korkar, tiksinti gibi duygular yaşıyorlar. Bunların aşılması açısından koleksiyonumuz çok büyük bir önem taşıyor. Burayı aynı zamanda bir dershane gibi kullanıyoruz. Çocuklara böcek farkındalığı konusunda eğitim veriyoruz. Bugüne kadar bin 500 öğrenciye eğitim verdik."
Müzede korunmakta olan böceklerden bazılarının pullara konu olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Tezcan, PTT Genel Müdürlüğü Filateli Şubesi'nin müzedeki böceklerden 26 pul hazırladığını, bu pulların hem posta hizmetlerinde kullanıldığını hem de koleksiyonculara satıldığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz