HABER

‘Toplu istifa’ mı edecekler?

Yargıtay, Danıştay ve HSYK başkanları dün Ankara Adliyesi’nde anayasa paketiyle ilgili görüşlerini açıkladı.

‘Toplu istifa’ mı edecekler?

HSYK Başkanı Özbek, Pakistan’da darbe anayasası üzerine istifa eden yargıçları hatırlatarak, “Türk yargıç ve savcıları daha duyarsız değil” dedi

Hâkim ve savcıların talebi üzerine HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden dün Ankara Adliyesi’nde anayasa paketi ile ilgili görüşlerini anlattı. Pakistan’da darbe anayasası üzerine yemin etmeyi reddeden yargıçların toplu olarak istifa ettiğini belirten Özbek, “Türk hâkim ve savcıları, Pakistan yargıçlarından daha duyarsız değillerdir” diyerek “toplu istifa” mesajı verdi. Özbek ilk kez, HSYK’ya birinci sınıf hâkim ve savcılar arasından üye seçilmesini de önerdi.
**Salonda yer kalmadı**
28 Şubat sürecinde askerlerin yargıya brifing vermesine benzetilen etkinlik, hakim ve savcılara “Sorunlarınızı dinlemek için geldiler” şeklinde duyuruldu. 300 kişilik salon, Yargıtay ve Danıştay’dan servislerle gelen üyeler nedeniyle doldu. Bazı hâkim ve savcılar ayakta kalırken, Ankara Savcısı Mustafa Şahin Tanrıöver ön sıraya inerek “Hâkim ve savcılar dışarıda. Yargıtay ve Danıştay’dan gelen destek kıtaları, kimlikleri kontrol edilerek içeri alınsın. Bu toplantı hiçbir zaman YARSAV’a destek toplantısı olmayacak” diye bağırdı.
Tanrıöver, Danıştay’da görevli bir daire başkanının kadın koruması tarafından “protestocu” sanılarak dışarı çıkartılmak istendi. Arbedede kadın koruma Tanrıöver’in yakasından tuttu, “Ben savcıyım” diye bağıran Tanrıöver de korumanın boğazına sarıldı. Daha sonra dışarı çıkarılan Tanrıöver, kadın korumanın yanına giderek helallik isteyerek elini uzattı. Eli sıkmayan kadın koruma “Beni Hakkari’ye gönderirlerse ne olacak” dedi. Tanrıöver de “Ben seni korurum” yanıtını verdi.
Brifingde ilk sözü alan Gerçeker şunları söyledi: “Yargı bağımsızlığı mücadelesi 1982’den beri veriliyor. Çok çilesini çektik. Bu iktidara has değil. Cübbemizi giydiğimizde siyasi görüşümüzü unuturuz. Siyaset zeminine çekmek isteyenler bunu başaramayacak.”
**Danıştay Başkanı Birden de şöyle konuştu:**
“Meşakkatli meslek bu. Tansiyon hastası, sırt ağrısı olmayan, sindirim sistemi arızalanmayan arkadaşımız yok. Asıl sorun, yargının hızlandırılması, yargı kararlarının marifetmiş gibi uygulanmamasının sonlandırılması. Allah aşkına, bunlar siyaset mi?”
**Dosyalardan çıkma zamanı geldi**
İki başkanın ardından söz alan Özbek ise şu ifadeleri kullandı: “Yargı savunma konumuna düşürülmüştür. Sanırım dosyaların arasından çıkma zamanı geldi. Sunulanların reform olmadığını biliyoruz. Son zamanlarda hedef haline geldik. Devletin, özel sektörün tüm imkânları kullanılarak propaganda yapılıyor. Artık kişisel saldırıya dönüştü.”
Anayasa paketinin, 1982 Anayasası’ndan bile geri olduğunu kaydeden Özbek, Ziya-ül Hak’ın 1981’de Pakistan’da kanlı bir darbe yaptıktan sonra hazırlanan anayasa üzerine yargıçların yemin etmesini istediğini, yüksek yargıçların da toplu olarak istifalarını verdiğini hatırlatarak “ Türk hâkim ve savcıları, Pakistan yargıçlarından daha duyarsız değildir. Üzerlerine düşenleri mutlaka yapacaklardır” dedi.
DHA

En Çok Aranan Haberler