YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toplu kurban kesimleri bıçak satışlarını vurdu

Kurban Bayramlarında toplu kesimlerinin artması bıçak satışlarını olumsuz etkiledi. Belediyeler tarafından belirlenen satış ve kesim...

Toplu kurban kesimleri bıçak satışlarını vurdu

Kurban Bayramlarında toplu kesimlerinin artması bıçak satışlarını olumsuz etkiledi. Belediyeler tarafından belirlenen satış ve kesim yerlerinde onlarca hayvanın kasaplar tarafından kesilmesi, ayrıca büyük alışveriş merkezlerinde yine toplu kesimlerin yapılması sebebiyle bıçak üreticileri geçmişi arıyor. Üreticilerin bir başka derdi ise Çin malı bıçaklar.

Bursa tarihi Kayhan Çarşısı'nda 10 yıldır bıçakçılık yapan İbrahim Adaşlar, satışların her geçen sene düştüğünü söylüyor. Adaşlar, “10 yıldır bu işi yapıyorum. Her sene bu işler biraz daha düşüyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri toplu kesimler, kesim yerleri. Artık vatandaş evinde kesim yapmıyor. Toplu kesim yapan yerlerden alıyor, marketlerden alıyor. Kilo ile vatandaşın evine kurban kesilip eti teslim ediliyor. Dolayısı ile bizim işler de düşüyor.” dedi. Bu durumu bıçak bilemekle kapatmaya çalıştıklarını aktaran İbrahim Adaşlar, bunda da büyük düşüşler olduğunu söyledi.

“50 LİRAYA KADAR BIÇAK VAR”
Bursa’da üretilen bıçakların fiyatında büyük artış olmadığını dile getiren Adaşlar, şunları söyledi: “Bıçaklar 3 liradan başlayıp 50 liraya kadar çıkıyor. Ekmek bıçakları 10 lira, et bıçakları 20 liraya kadar çıkıyor. Boğazlama ve kesim bıçakları 20 lira. Satırlar ise paslanır ve paslanmaz cinsine göre 10 ila 50 lira arasında değişiyor. Masatlar 20 liradan başlıyor. Çengeller 4 lira, et döveceği 15 lira, büyük baş hayvanı yıkmak için yıkmatik var 15 lira, baltalar 35 liradan satılıyor.”

Vatandaşlara çarşı pazardan bıçak almamaları tavsiyesinde bulunan Adaşlar, şunları kaydetti: “Vatandaşlarımız bıçağı bıçakçıdan alsınlar. Çarşı pazardan bıçak alınmaz. Bilemek için vatandaşın getirdiği bıçaklar çok kalitesiz, genelde Çin malı. Burada biz üretimden daha çok o kalitesiz bıçakları bilemek için uğraşıyoruz.”

Ali Ömer Yavuz ise 58 senedir bıçak işi ile uğraştığını anlatırken, “Bıçak satışlarında olduğu gibi bıçak bilemekte de günden güne düşme yaşanıyor. Bıçak bilemek çok hassas bir iş, çok dikkatli olmak lazım. Nacak, satır, kazma, balta gibi her türlü kesici aleti bileyliyoruz. Büyüklüğüne göre 1 ila 5 TL arasında fiyatı değişiyor.” şeklinde konuştu.

Toplum kesim yerlerinde hayvanını kestirenlerin bıçaklara rağbet göstermediğini ifade eden Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaş daha çok kurbanını toplu kesim yerlerinden kestiriyor. Şehirleşmeden dolayı kurbanını kesecek yer ve vakit bulamaması nedeni ile topu kesimi tercih etmesi bunda etken. Zengin kesim de kurbanlıklarla uğraşmıyor. Şu anda orta kesim genelde kendi kurbanını kendisi kesiyor. Onlardan bıçak biletenler oluyor.”

Sinan Sezgin, geçen bayramlara göre bıçak biletenlerin sayısında gözle görünür bir düşme yaşandığına işaret ederek, “Normal günlere göre tabii ki bir artış var, ancak geçmiş bayramlar ile kıyaslandığında en az yarı yarıya düşüş var.” dedi.

Bıçak bileten Oran Eker ise bayramda kurban olarak koyun keseceğini belirterek, “Bayram hazırlığımız devam ediyor. Bıçakları biletmek için buraya geldim. Ancak eskiden bu işler daha canlı ve yoğun olurdu.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler