Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için risktir ve kolesterol yüksekliği bir kardiyovasküler risk faktörüdür. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir. Bu riske sahip hastalarda kalp krizi, inme, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Kolesterolün 2 önemli kaynağı var: Vücudun ürettiği kolesterol ve besinlerden gelen kolesterol.
Ülkemizde de ruhsatlı bulunan ezetimib etken maddesi ile tedavi, statinlerle beraber kullanıldığında iki kaynağın da kapatılmasını sağlıyor. Kötü kolesterolü düşürme konusunda büyük bir yenilik getiren bu molekül sayesinde artık daha fazla kolesterol hastası olması gereken hedeflere ulaşabiliyor. Yüksek kolesterolün kontrol altına alınması ile yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı ve kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak gösterilmiştir. İlaç tedavisi ile kolesterol kontrolü düzeyi kesinlikle mümkündür.
15 yıldır 'bir numaralı tedavi' olarak nitelendirilen statin tedavisi yakın zamanda uzmanlarca "yeni ve etkin" olarak nitelendirilen ezetimib tedavisi ile birlikte önerilmeye başlandı. Yani statin + ezetimib ile tedavi kötü kolesterolü (LDL-K) yüzde 50'ye varan düzeyde düşürebiliyor.3 Dünya çapında uzmanlar bunu tedavide 'devrim' olarak nitelendiriyor.
Kolesterol, yağımsı bir maddedir. Dolayısıyla su özelliklerini taşıyan kanda normal koşullarda çözünmez. Kolesterol, kanda çözünmesi ve taşınması için karaciğerde bir protein ile birleştirilir. Bu kolesterol ile protein birleşimine lipoprotein adı verilir. Değişik tipte lipoproteinler vardır:
HDL ve LDL kolesterolden başka lipoproteinler de vardır.
Genç bir nüfusa sahip olmamıza rağmen, ülkemizde 2 milyon erkek/kadın kalp hastasının olduğu ve bu sayının her yıl 90 bin civarında arttığı saptandı. Kalp hastalığına bağlı ölümlerde ise son bir yılda 92 bini erkek, 61 bini kadın olmak üzere toplam 153 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için risk taşır. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir. 20 yaşın üzerindeki erişkinlerde total kolesterol 5 yılda bir kontrol edilmelidir.
Lipid düzeylerinin sınıflandırılması: