Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri, toplumsal olayları sanata yansıttı.
Heykel bölümü öğrencileri final döneminde değişik materyallerle ilginç çalışmalar yaparak, toplumsal olaylara dikkati çekti.
Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bulat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heykel bölümü son sınıf öğrencilerinin final dönemindeki çalışmalarında toplumsal olayları ele aldığını söyledi.
Öğrencilerin yaptıkları ilginç çalışmaların sergilenmeye başladığını belirten Bulat, sanatla toplumsal olayları anlatarak önemli mesajlar verebileceklerine inandıklarını ifade etti. Her öğrencinin toplumda yaşanan ayrı bir sorunu yaptığı eserle anlatmaya çalıştığını vurgulayan Bulat, şöyle konuştu:
"Son yapılan çalışmalarda kadına şiddet, kentlerde giderek artan beton yığınları, görüntü kirlilikleri, atıl haldeki malzemelerin nasıl kullanılacağı gibi konularda çalışmalar yapıldı. Öğrencilerimiz yaptıkları eserlerde, hayatımızın bir parçası haline gelen toplumsal olayları sorgulayarak, insanların dikkatini bu tür acı gerçeklere çekmeye çalışıyor. Heykel bölümünde okuyan öğrencilerimizin çalışmalarının tamamının insanlara önemli mesajlar vereceğine inanıyorum."
Bulat, çalışmalar arasında yer alan eserlerin toplumun acı gerçeklerini bir kez daha gün yüzüne taşıdığını, insanların hayal ettiği hayatı ve yaşamı da ön plana çıkardığını ifade etti. Öğrencilerin eserlerinde çağdaş sanatın dilini kullandığını da anımsatan Bulat, şunları kaydetti:
"Sembolik imgeleri alıp burada sanatsal boyuta taşıyoruz. Sadece toplumsal olayları değil aynı zamanda öğrencilerimiz insanların hayallerini süsleyen ama yerel yönetimlerin pek fazla yapamadığı hayalleri de burada sanatla bütünleştiriyor. Şehirler, şiddetin gölgesinde betonlaşma bir yapılaşmaya giderken, hayalleri süsleyen binalar, yerleşim yerleri, sanat evlerini öğrencilerimiz kendi eserlerine yansıtıyor. Bizim tek isteğimiz toplumsal olaylara insanların dikkatini çekmek."
Bulat, toplumsal olayların yapılan çalışmalara yansıtılmasının çağdaş Türk heykel sanatına da büyük katkı sağladığını belirterek, fakülte binasında sergilenen eserleri isteyen herkesin gezebileceğini söyledi.
-"Sanatla birçok olumsuz olaya aslında tepkimizi koyuyoruz"-
Heykel bölümü son sınıf öğrencisi Hazan Yaprak ise eseriyle kadına şiddeti gündemde tutmaya çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:
"Kadın maskesinden yaptığım ve dudaklarına kilit vurduğum eserde, toplumda her kadının dilsiz, konuşmaya hakkının olmadığını anlatmaya çalıştım. Zaten eserlere bakınca anlatmak istediğimi kelimelerle anlatamazsınız. Toplumdan sürekli dışlanan, yaşayış tarzı ve cinsiyet farklılığı yüzünden sürekli sorun yaşayan kadınları ele almak istememin en büyük nedeni ise kadın olmam. Sosyal ve kamusal alanda kadına şiddet çok fazla. Sanatla kadına şiddeti gündemde tutabiliriz."
Dünyanın birçok yerinde sorunlara sesini çıkartamayan kadınlar olduğunu anlatan Yaprak, "Sanatla birçok olumsuz olaya aslında tepkimizi koyuyoruz. Toplumda farkındalık oluşturmak için çalışıyoruz" dedi.
Öğrencilerden İbrahim Arslan da toplumsal olaylara dikkati çekebilmek için insanların hayal dünyasındaki binaların üç boyutlu halini çalışmalarına yansıttığını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz