Canlıların yaşam alanına ev sahipliği yapan toprak, sebze ve meyve yetiştiriciliğinin olmazsa olmazıdır. Toprak verimliliği ise yetiştirilecek meyve ve sebzeler, canlılar vb. açısından önemlidir. Çünkü bu sayede daha kaliteli bir yaşam ve daha sağlıklı ürünler elde etmek mümkündür. Zirai alanda çalışan kişiler ise toprak verimliliğini artırmanın yollarını aramaktadır. Toprak verimliliğini artırmanın pek çok yolu bulunur.
Toprağın bitki gelişimi için uygun ve yeterli miktarda temek bitki besini sağlama yetisine toprak verimliliği adı verilir. Bu verimliliği etkileyen pek çok faktör vardır. Çünkü toprak üzerinde bir sürü canlı yaşar ve bunlar toprakta yaşayan besinlerin verimliliği açısından önem arz eder. Toprağın verimliliğini artırmak için bu faktörlerin neler olduğunu bilip buna yönelik çalışmalar yapmak gerekir. Toprağın verimli olabilmesi için mineral ve organik madde, su (nem), oksijenin belirli oranlarda bulunması gerekir. Toprağın verimli olup olmadığını anlamak için toprak ölçümü yapılabilir.
Toprak verimliliğini artırmak için yapılabilecekler oldukça merak edilir. Çünkü bu verimlilik sayesinde daha sağlıklı ve fazla ürün elde etmek mümkündür. Toprak verimliliğini artırabilecek bazı yöntemler şu şekildedir:
Toprak verimliliğini ölçmek o toprağın ne kadar verimli olduğunu görmek açısından önemlidir. Bu sayede gerekli yöntemleri kullanarak verimliliği artırmak mümkün olabilir. Genellikle toprak verimliliğini ölçmek için pH metre gibi cihazlar kullanılır. Bu gibi aletlerle yapılan ölçümler sonucu bir toprağın verimli olup olmadığını anlamak için besin miktarlarına bakmak gerekir. Verimli bir toprakta bulunması gereken mineral madde %45, organik madde %5, su yani nem %25 ve oksijen de %25 oranındadır. Bu şartların birbiri ile uyumlu olmaması durumunda toprağın verimliliği düşük demektir.
Toprak verimliliğinin etkilendiği faktörleri bilmek üretim esnasında avantaj sağlar. Toprağın verimliliği pek çok kriterden etkilenir. Toprak verimliliğini etkileyen faktörler: