Topuk kenarının etrafındaki cilt, kuru ve kalın hale geldiğinde topuklar çatlayabilir ve topuk altındaki yağ yastığı üzerindeki artan basınç cildin çatlamasına neden olabilir. Obezite, sandalet gibi açık ayakkabılar giymek, çatlama nedenleri arasında yer alırken soğuk hava da topuk çatlakları sebebi sayılabilir. Acı veren ve görüntü itibariyle kötü görünen bu durumun ise önüne geçebilirsiniz. 'Topuk çatlaklarına ne iyi gelir?' diyorsanız işte çözüm listesi.
Bir fincan ağız bakım suyu, bir bardak sirke ve 2 fincan sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Ayaklarınızı 15 dk boyunca bekletin ve ponza taşıyla fırçalayın. Daha sonra temiz su ile yıkayın ve kremle nemlendirin. Topuklarınız iyileşene kadar her gün tekrarlayın. Ağız bakım suyu timol ve alkol içerdiği için ayak mantarı, topuklardaki çatlaklar ve siğilleri tedavi eder. Sirke içerisinde bulunan hafif asitler kuru ve ölü cildi yumuşatarak ölü deriyi yumuşatır.
3 çorba kaşığı pirinç unu, 1 çay kaşığı bal ve 2-3 damla elma sirkesini karıştırın ve kese yapın. Ayaklarınızı ılık suyla yaklaşık 10 dakika ıslatın ve sonra ölü deriyi çıkarmak için hafifçe keseleyin. Süreci haftada 2-3 defa tekrarlayın. Pirinç unu, cildi arındırır ve yeniden mineral kazanmasını sağlar. Bal, çatlamış ayakları iyileştirmeye yardımcı olan doğal bir antiseptiktir.
2 olgunlaşmış muzu pürüzsüz hale getirin. Muzun olgun olduğundan emin olun, olgunlaşmamış muz cildi tahriş eder. Yavaşça ayağınıza uygulayın ve 20 dakika bekletin. Daha sonra ayağınızı temiz su ile yıkayın. Sonuçtan memnun kalana kadar tekrarlayın. Muz, doğal bir cilt nemlendiricisidir. İçinde A, B6 ve C vitaminleri bulunur.
Ilık su dolu küvete bir bardak bal ekleyin ve 20 dakika masaj yapın. Daha sonra bir ponza taşı kullanarak keseleyin. Yatmadan önce süzenli olarak uygulayın.
Ayaklarınızı yıkayın ve yumuşak bir havlu kullanarak kurutun. Topuklarınıza ve ayaklarınıza yağı sürün. Ve temiz bir çorap giyerek bu şekilde yatın. İyi sonuç alana dek her gün uygulayın. Bitkisel yağlar A, D ve E gibi vitaminleri içerir ve kolayca emilir. Cildi besler ve yeni hücreler oluşturur.
Yatmadan önce, ayağınıza mentollü krem uygulayın 5 dakika masaj yapın. Ve tercihen pamuklu bir çorapla bu şekilde yatın. Ertesi sabah ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Bu merhem kafur, okaliptüs ve mentol içermesi nedeniyle ayaklarınızı yumuşatır ve nemi tutar. Mentol ve okaliptüs bir soğutma etkisi sağlar.
Ilık bir kaba 3 yemek kaşığı kabartma tozu ekleyin ve kabartma tozu çözülene dek karıştırın. Ayaklarınızı 15 dakika boyunca bekletin. Ve hafifçe pomza taşıyla ovun. Daha sonra ayaklarınızı temiz suyla durulayın. İşlemi haftasa iki kez tekrarlayın. Kabartma tozu ölü hücreleri temizler ve ayak kokusunu giderir.
Ayaklarınızı ılık suya batırın ve ölü deriyi çıkarmak için pomza taşıyla ovun. Ve hafifçe aloe vera jel uygulayın. Pamuklu çorap giyin ve yatın. 4-5 gün boyunca her gece tekrarlayın. Aloe vera, A vitamini (beta-karoten), C ve E vitamini içermektedir. Aloe vera'da bulunan oksinler ve gibberellinler (bitki büyüme hormonu) yaraların iyileşmesine yardımcı olurlar.
Ayağınızı ılık suda 20 dakika bekletin. Durulayın ve kurutun. Bir miktar vazelini ve 3-4 damla limonu iyice karıştırın. Ve topuklarınıza uygulayın. Yün çorap giyin ve bu şekilde yatın. Sabah ılık su ile yıkayın. Yatmadan önce düzenli olarak bunu uygulayabilirsiniz. Vazelin bir nemlendirici olarak görev yapar, limon suyundaki sitrik asit ölü hücrelerden arınmayı sağlar.
Ilık suya yarım bardak Epsom tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. 15 dakika bekletin ve ölü deriyi keseleyin. Haftada 2-3 defa bunu uygulayın. Epsom tuzu iltihabı azaltır ve cildi yumuşatır. Sülfatlar, toksinleri ve ağır metalleri hücrelerden atmaya yardım ederek ağrıyı hafifletir ve vücuda zararlı maddeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.