ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda 'Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı' ele alında ve geneli üzerindeki görüşmelerin bir kısmının tamamlanmasının ardından çalışma süresinin 24.00'da dolması üzerine çalışmalara dün son verildi.
Tasarı uzmanlara göre hayali ihracattan, süresinde yurda getirilmemiş ihracat bedellerine, burslu eğitimlerini tamamlayamayanlara, hurdaya çıkmış araçların vergi borçlarına, kadastro borcu olanlara af getiriyor. Yapılacak değişikliklerle devlete olan borçlar yeniden yapılandırılıyor ve faiz borçları ise tamamen siliniyor. Yine aynı tasarı ile daha önce çıkarılan Vergi Barışı Yasası'ndan yararlanan ancak yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için haklarını yitirenlere yeni bir olanak daha sağlanıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan çeşitli alanlarda af getirdiği için kamuoyunda af yasası olarak bilinen ve IMF ile yapılan en son stand-by anlaşmasına aykırı unsurlar taşıyan tasarının kendisini de af kapsamına aldığı eleştirilerine karşılık, Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında dokunulmazlığının kaldırılmasını istemişti. Unakıtan'ın bu konudaki tezkeresi bugün görüşülerek dönem sonuna ertelendi.
Tasarıyla hafif ticari araçlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 10 olarak korunurken, diğerlerinden motor silindir hacmine göre yüzde 37 ile yüzde 84 arasında değişen oranlarda ÖTV alınması hüküm altına alında alınıyor.
"BİR ARACIN TOPLAM YÜK AĞIRLIĞI 'İSTİAP HADDİ' OLARAK TANIMLANACAK"
Düzenlemeye göre yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan ve "yolcu taşıma kapasitesi", "istiap haddi"nin yüzde 50'sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç) istiap hadleri ve motor silindir hacimlerine göre alınacak ÖTV oranları şöyle:
"İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 santimetreküpün altında olanlar: yüzde 10, istiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 santimetreküpün altında olanlar: yüzde 10, motor silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçmeyenler: yüzde 37,
motor silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçen fakat 2000 santimetreküpü geçmeyenler: yüzde 60, motor silindir hacmi 2000 santimetreküpü geçenler: yüzde 84, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar (yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar), azami yüklü kütlesi 4700 kilogramı geçmeyip sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan (kapalı kasalı olmayanlardan motor silindir hacmi 3200 santimetreküpü geçmeyenler hariç) araçlar için belirlenen ÖTV oranları da şöyle: Motor silindir hacmi 3000 santimetreküpü geçmeyenler: yüzde 10, motor silindir hacmi 3000 santimetreküpü geçip 4000 santimetreküpü geçmeyenler: yüzde 52, motor silindir hacmi 4000 santimetreküpü geçenler: yüzde 75, kapalı kasalı olup istiap haddi 620 kilogramın altında olanlar: yüzde 10, Diğerleri: yüzde 4."
Araçlarda 'yolcu taşıma kapasitesi', sürücü dahil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpımı ile hesaplanacak. Bir aracın sürücü ve yolcu dahil güvenle taşıyabileceği toplam yük ağırlığı da "İstiap haddi" haddi olarak tanımlanacak.
"SSK VE BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI"
SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının 18 ay taksitle yatırılması ve zam ve faizlerde de indirim yapılacak. Bu hüküm Plan Bütçe Komisyonu'nda bir önerge ile değiştirilerek kabul edildi. Tasarıya komisyonda eklenen maddeye göre, 31 Aralık 2004 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla SSK tarafından takip ve tahsil edilen ve özel sektör işverenlerinin 31 Aralık 2004, kamu sektörü işverenlerinin ise 13 Ocak 2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş SSK primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve sosyal yardım zammı ile 31 Aralık 2004 tarihinden önce biten ihale konusu işler ile özel nitelikli inşaat işyerlerinden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan veya bu tarihten önce bitmiş olan bu işlerle ilgili olarak bu maddenin yayımını izleyen 30 gün içinde yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı tespit edilecek işverenlerin, fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanan borçları ile bunlara bağlı gecikme zammı ve diğer ferilerini 18 aya kadar taksitler halinde ödeme süresi tayin edilerek yeniden yapılandıracak.
Belirtilen bu borçların zam ve faizlerini, ana para tutarına kadar indirmeye ve/veya borcun asıllarına gecikme zammı ve faiz yerine vade tarihlerinden itibaren bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre için DİE'ce her ay için belirlenen toptan eşya fiyat endeksinin, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren ise üretim fiyat endeksinin aylık oranları esas alınarak faiz uygulatmaya SSK Yönetim Kurulu yetkili olacak.
Düzenleme, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sigortalıların borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin de yetki veriyor. Buna göre, prim ve prime ilişkin alacakları ile sosyal güvenlik destek primi ve buna bağlı gecikme zamları ve faiz alacaklarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ayın başından itibaren iki ay içerisinde yazılı olarak başvurulması şartıyla, borcun tutarını, borçlunun ödeme gücünü ve diğer esasları dikkate almak suretiyle 18 aya kadar taksitler halinde ödeme süresi tayin ederek yeniden yapılandırılacak.
"YÜZDE 10'LUK AYLIK FAİZ ORANI YÜZDE 5 OLARAK HÜKÜM ALTINA ALINIYOR"
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hesaplanan borçların toplamı üzerinden yüzde 30'a kadar indirim yapmaya, borçlara bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki dönemlerde taksit ödeme süresince herhangi bir zam veya faiz uygulatmamaya, borealı kasalı olmayanlardan motor silindir hacmi 3200 santimetrçlular itibarıyla farklı ödeme süreleri belirlemeye, ödenecek taksit tutarlarını aylar itibarıyla farklılaştırmaya kurum Yönetim Kurulu yetkili olacak. Bu madde kapsamında yapılandırılan borçlar için teminat aranmayacak. Daha önce tatbik edilen hacizler ile alınan teminatlar yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.
Madde kapsamına giren borçlular, maddenin yürürlük tarihinden önce Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun veya SSK Kanunu uyarınca ya da 1479 sayılı Kanuna göre taksitlendirerek ilgili kanunlarındaki taksitlendirme şartlarına uygun ödedikleri borçlarından, kalan tutarlar için başvuru süresinde talep etmeleri halinde, bu madde içinde değerlendirilecek. Bu takdirde taksitlendirme şartlarına uygun olarak daha önce ödenmiş taksit tutarları için tecil ve taksitlendirme hükümleri geçerli sayılacak ve kalan borçlar vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilerek bu kanun hükümlerinden yararlandırılacak. Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuran ancak borçlarını yapılan taksitlendirme kapsamında tamamen ödemeyen borçlular yapılandırmayı ihlal etmiş sayılacak ve ödedikleri tutarlar SSK ve Bağ-Kur tarafından uygulanan ilgili mevzuat hükümlerine göre mahsup edilecek.
Madde kapsamına giren borçların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kısmen ödenmiş olması halinde, ödenmemiş kısım için bu madde hükmünden yararlanacak. Tasarıda SSK ve Bağ-Kur gecikmiş alacaklarına uygulanan yüzde 10'luk aylık faiz oranı yüzde 5'e olarak hüküm altına alınıyor.
Söz konusu tasarıyı hükümet geçen yıl TBMM gündemine getirmiş, ancak affın kabul edilmesi için gerekli olan meclisteki 330 oyluk nitelikli çoğunluğunun bulunamayacağı anlaşılınca geri çekilmişti.