Torba yasanın süresi uzatıldı. Bazı küçük cezaları düzenleyen ve cezaların faizlerini silerek yerine ÜFE oranında faiz getiren torba yasasının süresi Maliye Bakanlığı tarafından 1 ay uzatıldı. Torba yasanın süresinin uzatılmasının ardındaki en büyük neden ise yasadan yararlanma oranının tahmin edilenin altında kalmış olması.
Vergi ve cezaların faizleri silineren yerine ÜFE oranında faiz getiren torba yasa, ayrıca 120 liranın altındaki trafik cezaları gibi bazı küçük cezaları kapsamına almıştı. Ancak torba yasa kapsamında yapılan düzenlemeden yararlanan kişi sayısı beklenenin altında kaldı. Şimdiye kadar cezaların silinmesi şeklinde uygulamalarla karşılaşan vatandaşlar, bu kez uygulamanın farklı olması nedeniyle torba yasa ile gelen düzenlemeye ilgi göstermedi.
Ancak cezaların miktarı küçük olmasına rağmen, toplamda ortaya çıkan rakam oldukça yüksek bir meblağ. Bu uygulama kapsamında devletin kasasına 97 milyar lira tutarında bir rakam girmesi bekleniyor. Cezaların çoğunluğu ise iki alanda yoğunlaşıyor. Vergi cezaları bunlardan ilki ve cezaların 97.7 milyar liralık kısmı bu alandan kaynaklanıyor. Ardından ise mahkemeler tarafından verilen cezalar geliyor. Bu alanda ise toplamda 41.5 milyar lira ceza verilmiş. Cezaların 3.5 milyar liralık bölümü ise trafik cezalarından kaynaklanıyor.
2013 yılında Maliye Bakanlığı verilerine göre 7.4 milyar lira ceza ödemesi yapılmış ancak bahsi geçen rakamın yanında bu rakam çok düşük kalıyor. Yine Maliye Bakanlığı istatistiklerine göre 2004’te 2.3 milyar TL cezayı ödeyen vatandaşların hem borç miktarı hem de ödediği cezalar katlanarak arttı.
Özellikle borç patlaması 2011 ve 2012’de yaşandı. 2011’de 27 milyar TL olan borç aniden 40 milyar TL’ye, 2012’de ise 78 milyar TL’ye ulaştı. 2013’te ise artış hızı devam etti ve devletin kestiği ve ödenemeyen ceza miktarı 91 milyar TL’ye yükseldi. Buna karşın vatandaşlar da varını yokunu ortaya koyup borç ödeme miktarını artırdı.