İzmir'de CHP'li Torbalı Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur ile belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 39 sanığın, ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla yargılanmasına başlandı. Müfettiş incelemelerinde ve soruşturmada 34 ihale ve 11 doğrudan hizmet alımının aynı şirkete yaptırıldığı iddia edilirken 39 sanık hakkında 5 ile 12 yıla kadar hapis isteniyor. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Başkan Uygur ile tutuksuz yargılanan 34 sanık ve avukatları katıldı.
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz olan sanık avukatlarından Rıfat Apaydın,
sanıkların çoğunluğunun 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkındaki Kanun'a tâbi devlet memuru olduğunu, yargılanmalarının izne bağlı bulunduğunu ifade etti. İçişleri Bakanlığı'nın bazı sanıklar için yargılama izni vermediğini, izin verilen sanıklar için de Danıştay'a yapılan itirazın sonuçlanmadığını belirten Av. Apaydın, mahkemenin durma kararı vermesi gerektiğini söyledi. Mahkeme heyeti ise yüklenen suçun görev suçu olmadığı ve söz konusu kanun kapsamına girmediği gerekçesiyle talebi reddederek açık yargılamaya devam etti.
Ardından savunma yapan Başkan Ramazan İsmail Uygur, davanın mülkiye başmüfettişinin raporu doğrultusunda açıldığını belirterek, hakkındaki suçlamaları reddetti. İhalelere ait bütü nevrakların Sayıştay ve Mülkiye teftişinden geçtiğini söyleyen Uygur, "Davaya konu raporu hazırlayan Mülkiye başmüfettişi geldi, ihale dosyalarını istedi, inceledi. Kimseden savunma almadı, bir şey sormadı. Evrakı düzenleyip cumhuriyet savcısına vermiş. Neyle suçlandığımızı dahi bilmiyorduk, savcılık çağırınca anladık. İnsan hata yapabilir ama suç işleme kastımız yoktur. Bu işten ekonomik yarar da sağlamamışızdır. Bizim için sevindirici olan budur.'' dedi.
Sanıklardan Mehmet Levent Özpek ise Haziran 2004'te Güvenlik ve Sanayi şirketini kurduklarını, belediyenin ihalelerini gazetelerde görünce kanuni prosedür çerçevesinde katıldıklarını belirtti. Tavsiyesi üzerine şirket çalışanlarının sigorta işlerinin, Başkan Uygur'un başkasına devrettiği Uygur Muhasebe Bürosu'nca yapıldığını belirten Özpek, "İhalelere girebilmek için SGK'den sigorta borcum olmadığına dair yazı alıyordum. Bir dönem işçilerin sigorta primlerinin ödenmesiyle ilgili sorun oldu. Öğrendiğim kadarıyla elemanlarımın yüzde 10'unu bizim şirketten, geri kalanını da Coşkun Hepşeker adlı kişinin Sarı Efe isimli şirketinden sigortalı göstermişler. Bu durumu SGK'ye bildirdim. Sonra muhasebe bürosu yanlışı düzeltti, onlarla çalışmaya devam ettim.'' şeklinde konuştu. Özpek, ihalelerde usulsüzlük olmadığını savundu.
Dinlenen diğer sanıklar da suç kasıtları bulunmadığını ifade ederek suçlamaları reddetti. Mahkeme heyeti, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz