YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Töre' Oyunu Festivale Hazırlanıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri tarafından Şubat ayında sahnelenecek olan, Doç....

'Töre' Oyunu Festivale Hazırlanıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri tarafından Şubat ayında sahnelenecek olan, Doç. Dr. Ahmet Akyol’un yönettiği ‘Töre’ adlı oyun, Trabzon’da düzenlenecek 8. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde birincilik için yarışacak.

Töre’nin en güzel yanının konusu olduğuna dikkat çeken KTÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Akyol, senaryo hakkında şunları söyledi: “Kan davası olmasına rağmen hasımlarından birisi davalının evine düştüğünde onu bir türlü vuramıyor. Kendi evinde geliyor ve silahı teslim ediyor. Davalı da evde kaldığı müddetçe töreye göre hasmını vuramıyor. Erzurum yöresine ait bir olay. Diyelim ki ben sizin evinize geldim ve bir terbiyesizlik yaptım. Siz bana ne diyorsunuz? Bak Ahmet Hoca eğer evimde olmasaydın ben sana yapacağımı bilirdim diyorsunuz. Kısaca, kendi evine sığınan insana genellikle hasmı dahi olsa bir şey yapılmamasıdır.“

BAYAN OYUNCU FAZLA

Oyunda neden bu kadar fazla bayan oyuncunun rol aldığı sorusu üzerine Akyol, şunları ifade etti: “Bu kızların çoğunun kocaları hasımları tarafından vurulmuş. Çoğu dul. Evde sadece bir Kara Hasan’la onun oğlu kalmış. Oyundaki diğer erkek oyuncu da hapisten yeni çıkmış. Ama onu da vuruyorlar ve o da kaçarak hasmının evine sığınıyor. Sığındığı evde ise bambaşka bir şey oluyor. Aşk her şeye kadir. Evde ufak tefek ve saf olan Zühre ile çocuğun arasında bir ilişki başlıyor. Oyunun asıl heyecanlı kısmı ise final bölümünde. Oyuncularımı seçerken her hangi bir kriter aramadım. Ama hepsi çok güzel ve çok saygılılar. Amatör olmalarına rağmen çok istekliler ve rollerine yoğunlaşmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu oyuncularımla beraber Trabzon’da 8. Uluslararası Tiyatro Festivali'ni yapacağız. Amacım, bu oyunu festivale katılacak diğer üniversiteler için de yarıştırmak.“

ABSÜRT BİR ŞEYLER GEREKLİ

Turgut Özakman’ın kaleminden sahneye uyarlanan oyunun yönetmeni Akyol, 28 dakikalık birinci perde ile 32 dakikalık ikinci perdeyi birleştirerek hem bir ilke imza atacaklarını söyledi. Akyol, şöyle devam etti: “Yönetmenler şunu söylerler; oyunun sahibi olmasa da sahnekorluk yaptığı anda bu benim eserim, bu benim oyunum diyebiliyor. Bu yüzden oyunda olmamasına rağmen farklı bir projeksiyon çizerek herkesi şaşırtacağımı göreceksiniz. Oyunu bir kuru kuruya anlatmak var, bir de flaşbekle anlatmak var. İşte ben bunu yapacağım. Kısaca, seyircilerin ilginç sürprizlere hazır olması lazım diye düşündüm oyunu yönetirken. Heyecan olmadan, ruh olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Eğer hep aynı şeyi anlatıyorsa bir adam, bunda heyecan olmaz. Absürt bir şey yapmak lazımdı. İşte ben bu oyuna absürt olması gereken her şeyi yansıttım.“

VAKFIKEBİR’E YÖNELİŞİN ÖYKÜSÜ

Akyol, “Vakfıkebir’e yönelmem KTÜ Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hakan Alp ve Yüksekokul Sekreteri Mustafa Gelir’in girişimleriyle başladı. Bir şeyi ateşlemek çok önemli. Şimdi bu fitil ateşlendi. Bu mevkiler asla kalıcı değil. Biz gideceğiz, bizim yerimize başka bir yönetmen gelecek ve sizler onunla röportaj yapacaksınız. Bizim bıraktığımız bayrağı alıp götürecek insanlara bir yol açmak istiyorum ve gelecekte Vakfıkebir’de çok iyi şeyler yapmayı düşünüyorum. Öncelikli hedefim Romeo ve Jüliet’le birlikte Amerika’ya gitmek. Oradan İngiltere gezilerim başlayacak. Üç dört yıl orada kalmayı planlıyorum. Döndükten sonra ise Vakfıkebir’deki evimde köylülere çocuk oyunları oynattıracağım. Haftada bir kez düzenlemeyi düşündüğüm oyunda kimsenin ayağına gitmeyeceğim. Oyunu izlemeye kim gelirse gelsin ama oraya gelecekler. Köylüler de bu arada bir şeyler öğrenecekler ve çocuklarına 'tiyatroya gidip de kötü yola düşme' diyemeyecekler. Bu arada, ilçemizde üniversitenin kurulması bile büyük ölçüde kafalardaki art düşünceyi ve önyargıyı silmiştir.“ ifadelerine yer verdi.

Diğer taraftan, oyunda rol alan öğrenciler, oyunu ve rollerini çok beğendiklerini ifade ederek, yönetmen Doç. Dr. Ahmet Akyol’un oyuna farklı bir yorum kattığını ifade ettiler. Ayrıca, Karadeniz Teknik Üniversitesi Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu Komitesi’nin aldığı bir kararla 2012- 2013 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısından itibaren haftada iki saat olmak üzere ‘Sahne Sanatları’ dersi konulacak ve söz konusu ders Doç. Dr. Ahmet Akyol tarafından verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler