HABER

Töre ve namus cinayetleri nasıl önlenir?

ŞANLIURFA (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Vedat Melik, töre cinayetlerinin önlenmesi için hazırladıkları eylem planının hükümet tarafından yürürlüğe sokulması gerektiğini söyledi. Melik, köyden kente göçün önlenmesi ve tüm kız çocuklarının mutlaka 8 yıllık zorunlu eğitimden geçirilmesi için devletin kararlı olmasını istedi.

CHP Milletvekili Vedat Melik, partisinin Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Öncel ile El Ruha Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Seçim bölgesi Şanlıurfa'da yaptığı ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgiler veren CHP Milletvekili Vedat Melik, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. İlde geçtiğimiz hafta Azize Tas'ın abisi tarafından öldürülmesiyle yeniden gündeme gelen töre cinayetleriyle ilgili sorulara cevap veren Töre ve Namus Cinayeti, Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu üyesi Vedat Melik, komisyonun bu konuyla ilgili 4 ay süren ciddi bir çalışma yaptığını söyledi. İlleri dolaştıklarını, cezaevlerinde görüşmelerde bulunduklarını anlatan Melik, komisyon olarak bir rapor yayınladıklarını ifade ederek, "Araştırma komisyonlarının yaptırım gücü yok, raporları tavsiye niteliğindedir. Komisyon olarak eylem planı önerildi. Hükümet bunu kabul etmeli ve bu projeleri uygulamalıdır. Eğer eylem planı kabul edilirse bütün bakanlıklar bu konuda harekete geçecektir" dedi. Azize Tas cinayetini de değerlendiren Melik, "Bu devirde olacak iş değil, sokağın ortasında insanlar artık tavuk kesmeye utanırken, adam kız kardeşini kesiyor. Allah kimseye göstermesin. Azize Tas cinayetinin savunulacak hiçbir yönü yoktur. Bu olay töre ve namus cinayeti komisyonunun bir üyesi olarak beni üzmüş, mahcup etmiştir" diye konuştu. Komisyon olarak yaptıkları incelemeler sırasında tespit ettikleri bir iki husus bulunduğunu aktaran Melik, "Evli kadın karakola gidip kocasını şikayet ediyor, şiddete uğruyorum diye. Karakoldan nasihat alıp eve gidiyor. Bu konuda yasal bir işlem yapılmıyor. Bu şikayet konusunda yasal işlem yapılsa sonuç cinayete gitmeyebilir. Nihayet böyle bir konuda yaşanmış olay var. Kadın kocasından 4 kez şikayette bulunuyor ama karakolda işlem yapılmıyor. Sonuçta kadın kocasını öldürüyor. Komisyon raporunda yapılan şikayetlerin muhakkak incelenmesi lazım" şeklinde konuştu. Cinayetlerin önlenmesi için kadının ekonomik özgürlüğe kavuşturulması gerektiğini söyleyen Melik, "Özellikle bütün kız çocukları muhakkak 8 yıllık zorunlu ilköğretim eğitimi almalıdır. Bu tür hadiseler köyden şehre göç etmiş aileler arasında oluyor. Köyden şehre göç ekonomik ve sosyal gelişmelerle engellenebilir" dedi.

Basın toplantısında, Şanlıurfa'dan Yahudilere arsa satılıyor iddialarını da değerlendiren Melik, "Yine birileri ilde Yahudilere toprak satılıyor, Yahudiler Şanlıurfa'da bulunan İtalyan Hastanesi'nde doğum yapıyor diye dedikodular yapılıyor. Bunlar art niyetli dedikodulardır. Çünkü yürürlükte olan kanunlar gereği ilde toprak satımı öyle sanıldığı gibi kolay olmuyor. Şanlıurfalılar, nasıl Fransızlarla mücadele etmişlerse, nasıl geçtiğimiz yıl düşen füzeler sebebiyle Amerikalıları taşladılarsa bu insanlar kimseye arazi satmazlar" şeklinde konuştu.

Basın toplantısında, Ceylanpınar İlçesi'nde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait arazilerde yerleşmiş bulunan göçerlerle ilgili gelişmeler konusunda da bilgi veren Melik, bu konunun Ekim veya Kasım ayında bir çözüme kavuşacağına inandığını söyledi. 50-60 seneden beri devam eden göçerler konusunda TBMM'de belli bir noktaya gelindiğini ifade eden Melik, göçerlerin okula gitmeyen 550 çocuğu için ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın prefabrik okullar kuracağını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler